Vršac, festival evropskog filma

  • Datum: Četvrtak, 26 Septembar 2019
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa

Zahvaljujući saradnji Kulturnog centra Vršac i EU Info centra Beograd, prva stanica jesenje turneje VIII Festivala evropskog filma biće baš Vršac.

U okviru putujućeg Festivala evropskog filma, od 26. septembra do 3. oktobra, u sali bioskopa Kulturnog centra biće prikazano šest filmova evropske kinematografije.
Festival otvara portugalsko-francuska komedja „Dijamantino“ o najvećoj svetskoj fudbalskoj zvezdi koja osramoćena završava karijeru jer gubi osećaj za loptu. Projekcije svih filmova su od 19 sati, a ulaz je besplatan.
Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju.
Više informacija o Festivalu evropskog filma pronađitena : www.europa.rs i www.euinfo.rs
Zvanični hashtag festivala je #EufilmFest.

PROGRAM

Četvrtak 26. septembar od 19h

DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)
Zemlje: Portugal, France, Brazil

Sinopsis: Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim
modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.
Žanr: Drama, komedija

 

Petak 27. septembar od 19h

BELGIJSKI KRALJ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)
Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska

Sinopsis: Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.
Žanr: Drama, komedija, Road Movie

Ponedeljak 30. septembar od 19h

KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017) Zemlja: Francuska

Sinopsis: Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.
Žanr: Drama

Utorak 1. oktobar od 19h

STRANAC U RAJU Gvida Hendriksa (2016)
Zemlja: Holandija

Sinopsis: U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbeglica u očaj. Molba koja
se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbeglica za srećom.
Žanr: Dokumentarac

Sreda 2. oktobar od 19h

DALEKI LAVEŽ PASA Simona Lerenga Vilmonta (2017)
Zemlje: Danska, Švedska, Finska

Sinopsis: Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.

Žanr: Dokumentarac

 

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook