Vršačkoj bolnici sanitetsko vozilo i specijalizovani kreveti

Dve švedske nevladine organizacije obezbedile su i donirale vrednu opremu Opštoj bolnici Vršac. U pitanju su posebno opremljeno sanitetsko vozilo, i šest specijalizovanih kreveta sa antidekubit dušecima, za potrebe intenzivne nege, a donacija je zdravstvenoj ustanovi uručena u prisustvu članice gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Švedska nevladina organizacija SAM Hjälp obezbedila je i vršačkoj opštoj bolnici donirala posebno opremljeno sanitetsko vozilo – automobil marke Wolvo Nillson iz 2013. godine.

Za to je prvenstveno zaslužan predstavnik ove organizacije, Jon Pitik, koji je rodom iz Vojvodinaca, već 30 godina radi u Švedskoj, ali je, kako kaže, uvek osećao vezu sa mestom i krajem u kojem je rođen, i gde je odrastao i školovao se.

“Bio sam na više zdravstvenih konferencija, i video da se za neke bolnice obezbeđuju sanitetska vozila, i rekao sam da sledeće mora da ode u Vršac. Lično sam ga dovezao da ne bi otišlo na drugo mesto”, dodaje Pitik u šali, i skreće pažnju na to da sanitet već ima i vršačku registraciju, što znači da odmah može da se koristi.

Osim vozila, za odeljenje intenzivne nege obezbeđeno je šest novih specijalizovanih kreveta sa antidekubit dušecima dušecima, u vrednosti od 1.430.000 dinara, od kojih su četiri već su u funkciji, i očekuje se da još dva stignu iz Portugalije.

Pre ovoga donatori su već obezbedili posteljinu za sto kreveta, jer su i ranije pomagali našoj zemlji, konkretno u Obrenovcu kada su se pre pet godina desile one strašne poplave, i kada su prvi put bili i u Vršcu i razgovarali o potrebama bolnice, objašnjava Christer Sköld, predstavnik Pingstkyrkans Secondhan butika iz Heselholma.

“Ovo dakle nije prvi put da su oni ovde, i drago mi je da njihovi porodični biznisi teku kako oni žele, i da su u prilici da nam doniraju sve ove stvari. Njihove supruge su zdravstvene radnice, jedna je bila medicinska sestra u intenzivnoj nezu, a druga babica, i jedna od njih je i radila nekada u našoj zdravstvenoj ustanovi, i to je razlog više da obnovimo saradnju, i da se zahvalimo svim stanovnicima Švedske koji misle na građane Srbije”, poručila je članica gradskog veća za ztdravstvo i socijalnu zaštitu Tatjana Nikolić.

Predstavnici bolnice i grada izrazili su veliku zahvalnost donatorima, i izrazili nadu da će opremu iskoristi na najbolji mogući način, ali ipak poželeli sugrađanima da budu zdravi i da im zdravstvene usluge ovog tipa nikada ne zatrebaju.

Izvor RTS

 

x

Takođe pogledajte

OFK Vršac igrao na svom terenu sa Bečejom

Fudbalska prvenstvena utakmica, 10 kola, Srpske lige Vovodina, između Vršca i Bečeja, posle veoma lepe ...

Facebook