Vežba traganja i spasavanja u vazduhoplovstvu nastavljena u Vršcu

Na aerodromu u Vršcu održan drugi dan ovogodišnje Vežbe traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu “SAREX 38-19”.

U dnevnim uslovima prikazane su procedure i postupci u slučaju udesa manjeg vazduhoplova u zoni aerodroma, udesa manjeg vazduhoplova na nepristupačnom terenu i evakuacije paraglajderiste sa  drveta na nepristupačnom terenu.

Vežbu oraganizuju Direktorat civilnog vazduhoplovstva u Republici Srbiji, a uz učešće pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Kontrole letenja, lokalne vatrogasno-spasilačke ekipe i drugi.

“Ovo je bila najveća simulacija udesa letilica i aktiviranja civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja u Srbiji, a vežba je pokazala da je Srbija spremna da u potpunosti odgovori na vazduhoplovne nesreće i incidente i da avio-prevoznici ne treba da brinu, jer Direktorat ima kadrove, sistem i kapacitete koji mogu da obezbede efikasnu službu traganja i spasavanja kod nesreća i incidenata u vazduhoplovstvu”, poručio je Vladan Kostić, član UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva i ekspert traganja i spasavanja.

– Na ovoj vežbi učestvovali smo sa helikopterskim jedinicama iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO, medicinskim timom sa VMA i timom za traganje i spasavanje, odnosno spasilačkim timom iz Specijalne brigade. Sve aktivnosti su izvedene bezbedno, sigurno i po planu – rekao je potpukovnik Nenadović.

Kako je istakao major Dragan Marjanović iz 890. mešovite helikopterske eskadrile, veliko je iskustvo učestvovati na vežbi ovakvog tipa, naročito zbog saradnje sa ostalim službama koje su učestvovale na vežbi.

Izvor RTS

 

 

x

Takođe pogledajte

OFK Vršac igrao na svom terenu sa Bečejom

Fudbalska prvenstvena utakmica, 10 kola, Srpske lige Vovodina, između Vršca i Bečeja, posle veoma lepe ...

Facebook