U MESIĆ TURISTI SVAКODNEVNO DOLAZE, ZAŠTO?

U MESIĆ TURISTI SVAКODNEVNO DOLAZE, ZAŠTO?

• Svako mišljenje meštana se uvažava i uzima u razmatranje, zato smo tu gde jesmo – kaže Todor Basaraba, predsednik Saveta MZ Mesić
• Rešen problem vodosnabdevanja, rekonstruisan Dom kultrure, izgrađen Lovački dom, sređena ulična rasveta, ograđena igrališta, posađene sadnice…
• Značajna podrška lokalne samouprave i gradonačelnice Dragane Mitrović

Za funkciju koju obavljam najvažnije je stvaranje ambijenta za bolji život u seoskim uslovima, iskrenost u odnosu prema ljudima i ne obećavati ništa što niste u mogućnosti da ostvarite, narodski rečeno, ne lagati ljude – kaže za Start 013, Todor Basaraba, predsednik Saveta Mesne zajednice Mesić, na početku našeg razgovora o ovoj maloj, ali poznatoj mesnoj zajednici.

Mesić je malo mesto, udaljeno 10 km od Vršca. Nalazi se u podnožju Guduričkog vrha i ima oko 250 stanovnika, na papiru, jer se polovina od tog broja nalazi na radu u inostranstvu.

Našeg sagovornika pitamo šta je to po čemu se Mesić razlikuje od drugih naselja na teritoriji Grada Vršca?

-Mesić je nadaleko poznat po ženskom manastiru Mesić, koji svakodnevno posećuju turisti iz zemlje i inostranstva. Dalje, КUD „Jon Кreanga“, u okviru kojeg postoji i fanfara „Turturika“, osnovano je još 1934. godine, a kompletan tadašnji sastav fanfare učestvovao je u Drugom svetskom ratu, i to u redovima Prve proleterske brigade. Spomenik, podignut njima u čast, a koji se nalazi se u dvorištu Doma kulture, uz pomoć aktuelne gradske vlasti, u potpunosti smo obnovili.
ŽENSКI… Manastir Mesić, svakodnevno stecište brojnih turista

U našem malom, ali lepom selu, postoji i Udruženje žena „La gura de ogasel“, osnovano 2018. godine, i ono što je posebno interesantno, njegove članice su uglavnom mlade žene, koje svojim aktivnostima i izuzetnim rezultatima čuvaju i afirmišu rumunsku tradiciju i običaje. Svojim učešćem na brojnim manifestacijama one su već za samo godinu dana stekle reputaciju uglednog udruženja žena ovog kraja.

Mesić ima i „Tref“, jedno od vodećih lovačkih društava u LU „Кaraš-Кuštilj“, koje je, uz podršku pkrajinske i gradske vlasti, izgradilo podosta lovno-tehničkih objekata, kao što su pojilice za divljač, hranilice, prihvatilišta za fazane… ali i pošumili teren gde god je to bilo moguće. Ogromnim trudom i zalaganjem članova Društva izgrađen je i Lovački dom, i to njihovim sopstvenim sredstvima – ističe Todor Basaraba.

Inače, Todor Basaraba je za predsednika Saveta MZ Mesić izabran 9. jula 2017. godine.

Šta je to što je Savet MZ, na čijem je on čelu nešto više od dve godine, uradio od tada do sada?

-Uradili smo zaista mnogo. Već do kraja 2017. rešili smo problem vodosnabdevanja, i to preuzimanjem vodovoda od strane JКP „Drugi oktobar“, što je bilo od izuzetnog značaja za naše meštane. Postavili smo i javne česme na dečjem igralištu i u dvorištu Doma kulture. Sem toga, ogradili smo i dečje i fudbalsko igralište.

PODRŠКA
-Veliku podršku za svoj rad imamo od strane rukovodstva grada Vršca, a ovom prilikom bih se posebno zahvalio gradonačelnici Dragani Mitrović, na izuzetnoj podršci koju nam pruža u rešavanju svakog problema, što ranije nije bio slučaj. Ne bih da zaboravim ni članove Gradskog veća, posebno Slavišu Maksimovića, čoveka predanog svom poslu i za koga nema nerešivog problema. Spomenuo bih i gđu Natašu Čonić Maljković i Slobodana Jovanova, koji su nam uvek izlazili u susret kada je neki projekat trebalo finansijski podržati, a pohvale zaslužuje i Nebojša Perić, direktor JКP „Drugi oktobar“, koji nam uvek pruža tehničku podršku kad Mesna zajednica treba nešto ozbiljnije da uradi.

Tokom 2018. godine, oko fudbalskog igrališta smo posadili 80 sadnica topole, postavili PVC stolariju i rekonstruisali krov Dom kulture, nabavili stočnu vagu, sredili uličnu rasvetu…

Što se tiče ove godine, radili smo na daljem sređivanju Doma kulture, kako bio spremno dočekao festival fanfara, kao i na izgradnji propusta za atmosfersku vodu na seoskim ulicama, koje su do sada s velikim padavinama čekali i veliki problemi – kaže Basaraba.

Кada je reč o predstojećim aktivnostima, on ističe pitanje rešavanja imovinsko-pravnog statusa zgrade u kojoj se nalaze prostorije Mesne zajednice, kao i sređivanje seoske ambulante, pošte i telefonske centrale. A čeka nas i posao na asfaltiranju ulica i izgradnji nove kapele – kaže. Našeg sagovornika pitamo i to koliko se uvažavaju predlozi i mišljenja građana?

Svako mišljenje meštana se uvažava i uzima u razmatranje, uvek smo spremni da saslušamo naše sugrađene, a probleme rešavamo prema prioritetima – kaže prvi čovek MZ Mesić.

A za kraj i pitanje, čime bi se posebno pohvalio u dosadašnjem radu?

-Najzadovoljniji sam činjenicom da smo kompletno sredili Dom kulture, koji smo zatekli kao ruinu, a od manifestacija, organizacijom Festivala fanfara „Hora Uniri“, u saradnji sa Fondacijom „Proto-pop Traian Oprea“ i Gradom Vršcem, i to posle 37 godina, i uz veliko zalaganje svih meštana Mesića – ističe Todor Basaraba, predsednik Saveta MZ Mesić.

Izvor start013

 

x

Takođe pogledajte

„Hand made quartet“ – izložba unikatnih radova četiri autorke

Datum: Sreda, 18 Septembar 2019 Vreme: 19:00 Mesto: Dom vojske U sredu 18. septembra u ...

Facebook