Svetsko paraglajding takmičenje od 8 do 18 septembra u Vršcu

Vršac, će od 8. do 18 septembra, ugostiti 130 pilota iz 27 svetskih država tokom 10 dana takmičenja, u okviru 10. Svetskog prvenstva u preciznom sletanju paraglajdingom.
Vršac će biti domaćin najboljim svetskim pilotima paraglajdera, koji će ovde odmeriti snage na svetskom prvenstvu u preciznom sletanju na cilj.
“Mi se sigurno nadamo da ćemo biti na postolju, na jednom od ta tri mesta, a naravno potajno se nadamo i zlatu. Srbija je, kao što znate, jedna od najboljih reprezentacija u svetu, zahvaljujući prvenstveno Vrščanima, jer je dosta njih u reprezentaciji i dosta su dobri. Pre svega Goran Đurković, Tamara Kostić, Dragan Popov, svi iz vršačkom Paraglajding kluba Berkut”, ističe Željko Ovuka.
Treningu su prisustvovali i predstavnici Svetske paraglajding asocijacije koji su ovu priliku iskoristili da testiraju i novu opremu, kojom će se meriti preciznost sletanja:
“Sada testiramo novu tehničku opremu koju ćemo koristiti na prvenstvu, i želeli smo da čujemo mišljenja i ocenu organizatora, da bismo znali treba li nešto da poboljšamo i unapredimo. Kažu da su zadovoljni postavkom.”, objašnjava Rika Vilkuna, predsednica komiteta za precizno sletanje na cilj paraglajderom u Svetskoj paraglajding asocijaciji.

“Moj zadatak će biti da vodim računa o tome da se sve podvija po pravilima svetske asocijacije. S druge strane, zadužen sam i za tehnički deo takmičenja, tako da smo tu i da zajedno uskladimo pravila sa novinama”, navodi Endi Kauli, predsednik žirija Svetskog prvenstva.

“Kod nas je sada Tekserova oprema, iz Engleske, koja inače košta nekoliko desetina hiljada evra, jako je precizna i za sada je najbolja na svetu. Upravo sada se testira, a mi kao reprezentacija koristimo priliku da simuliramo takmičenje, da bi mogla da se što bolje uskladi sa našim uslovima i terenom, da bismo isključili bilo kakve probleme koji bi se mogi javiti na prvenstvu”, objašnjava Goran Đurković, reprezentativac i višestruki državni, evropski i svetski prvak u paraglajdingu.

A problemi se, barem što se organizacije tiče, ne očekuju.

“Bio sam u Vršcu nekoliko puta, i zaista mi se sviđa ovo mesto, da budem iskren. Ljudi su, što se tiče organizacije, stvarno jako dobri, među najboiljima u svetu” dodaje Kauli,

“Ja sam bila ovde i prošle godine, jer uvek imamo testiranja pred takmičenja, i zaista nema mnogo stvari koje treba komentarisati, jer dobro znaju šta rade, već godinama organizuju ovakva prvenstva, i zaista su, kako Endi kaže, jedan od najboljih organizatora na svetu” zaključila je Vilkuna.

Još jedna potvrda dobre organizacije jeste i ova odluka da se nova oprema upotrebi baš na Svetskom prvenstvu u Vršcu.

Na takmičenjima u preciznom sletanju, vrednuje se umeće takmičara koji sleću na centar prečnika dva centimetra – najprecizniji je i najuspešniji, a savršen rezultat je nula ili sam centar cilja.

Prema programu takmičenja, u nedelju 8. septembra u 19 časova je svečano otvaranje na gradskom trgu u Vršcu, na kome će biti predstavljeno svih 27 reprezentacija koje učestvuju na svetskom prvenstvu. Ponedeljak 9. septembar je trening dan, koji predstavlja generalnu probu i upoznavanje takmičara sa terenom, a već od utorka 10. septembra pa sve do srede 18. septembra slede takmičarski dani.

Takmičiće se u tri takmičarske kategorije: pojedinačno, žene i timovi, a reprezentativci Srbije će braniti titulu vicešampiona sveta iz 2017. godine. Reprezentacija Srbije će nastupiti u sastavu Goran Đurković i Dragan Popov iz Paraglajding kluba „Berkut“ Vršac, Dejan Valek i Ivan Pavlov iz AK „Novi Sad“, Slobodan Maletić iz KSV „Košava“ iz Beograda i jedna dama Tamara Kostić iz vršačkog kluba. Selektor i tim lider je Vojislav Ivanović iz Beograda. Takođe na takmičenju će nastupiti i reprezentacija Kine, aktuelni svetski prvak, kao i Cvetan Colov iz Bugarske, aktuelni šampion sveta.

Pozivamo Vas da dođete u Vršac, da se upoznate sa ovim sportom i da pružite podršku našim reprezentativcima, koji su do sada zauzimali sam svetski vrh!

Napred Srbija

 

 

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook