Održani 26. Susreti književnika koji pišu na srpskom jeziku „VELIKA BAZJAŠKA POVELJA“ STEVANU TONTIĆU

Temišvar Održani 26. Susreti književnika koji pišu na srpskom jeziku

„VELIKA BAZJAŠKA POVELJA“ STEVANU TONTIĆU

• Izaslanici gradonačelnice Vršca Dragane Mitrović, Veljko Stojanović i Miroslav Stupar, pored simboličkih poklona, uručili su pobedniku i novčani deo nagrade „Velike bazjaške povelje“, koju daruje grad Vršac

Povodom dodele književne nagrade „Velika bazjaška povelja “, koju daruje Savez Srba Rumunije, uz finansijsku podršku Grada Vršca, održani su 26. Susreti književnika koji pišu na srpskom jeziku.

Ova tradicionalna manifestacija organizovana je od 16. do 19. avgusta 2019. u Temišvaru i mestima Đerdapske klisure, a brojnim posetiocima predstavili su se pesnici iz Rumunije, Francuske, Slovenije, Republike Srpske i Srbije, oni koji pišu na srpskom jeziku.

Trodnevna manifestacija pesnika stvaralaca na srpskom jeziku održana je u sklopu tradicionalnih Preobraženjskih dana u Đerdapskoj klisuri, koju Srpska pravoslavna crkva u Rumuniji organizuje kao narodni sabor. Centralna svečanost održana je u porti Bazjaškog manastira, uz prisustvo i blagoslov preosvećenog vladike za Mađarsku i Rumuniju, gospodina Lukijana Pantelića i služenje svete arhijerejske liturgije.

Pozdravne reči uputio je i generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, a program svečane dodele povelje vodio je dr Slavomir Gvozdenović, počasni predsednik Saveza Srba iz Rumunije

Po mišljenju petočlanog žirija, najuspešniji pesnik sa srpskog govornog područja za 2019. godinu je Stevan Tontić, pesnik, rodom iz Sarajeva, koji sada živi i stvara u Novom Sadu.

Izaslanici gradonačelnice Vršca Dragane Mitrović, članovi Gradskog veća Veljko Stojanović i Miroslav Stupar, uručili su simbolične poklone i novčani deo nagrade „Velike bazjaške povelje “, koju daruje Grad Vršac.

 

 

x

Takođe pogledajte

U SUBOTU XVII LOV NA BANATSKU LISICU

U subotu 25.januara, u Alibunaru se organizuje XVII Lov na Banatsku lisicu, čiji su organizatori ...

Facebook