Gradonačelnica sa goranima sadila drveće

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i članovi Gradskog veća učestvovali su u radnoj akciji, u okviru Goranskog eko kampa “Vršački breg 2019”.

U parku Gerontološkog centra, gradonačelnica je, zajedno sa učenicima iz 13 gradova Srbije i gostima iz Rumunije i Severne Makedonije, učestvovala u okopavanju i sadnji novih sadnica, plevljenju cvetnih aleja i uređenju dvorišta.

Ovo je šesnaesti po redu Goranski eko kamp “Vršački breg”. Organizator kampa je Pokret gorana Srbije. Grad Vršac je, kao i do sada, pokrovitelj ovog sedmodnevnog kampa. Kamp ima međunarodni karakter, jer su kao i prošle godine, učešće u njegovom radu uzeli i učenici srpske gimnazije “Dositej Obradović” iz Temišvara i učenici iz Krive Palanke.

  • Grad Vršac podržava rad ovog kampa zato što nam je osnovni cilj da učenike približimo prirodi, da ih upoznamo sa prirodom i ekološkim problemima savremenog društva i potrebi što efikasnije zaštite prirode. Takođe, jedan od najvažnijih ciljeva koji želimo da postignemo, je permanentno razvijanje ekološke svesti kod mladih o značaju očuvanja zdrave životne sredine.

Tokom kampa, učenici su učili o biljkama koje rastu na Vršačkim planinama i sticali su praktična znanja o sadnji i pošumljavanju. Jedan od najvećih problema sa kojima se danas suočavamo jesu klimatske promene koje su posledica naglog industrijskog razvoja i nekontrolisane seče šuma.

  • Vojvodina je najmanje pošumljena regija u Evropi. Pod šumom je svega 6.51 odsto teritorije. Procenjena optimalna pošumljenost u Vojvodini, obzirom na površine pod poljoprivrednim zemljištem, trebalo bi da iznose 14.3 odsto. Zato je neophodno konstantno raditi na pošumljavanju, rekao je Miloš Vasić glan Gradskog veća.

On je dodao da Grad Vršac, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, sprovodi aktivnosti na realizaciji akcije “Nedelja za zeleniju Vojvodinu”. Akcija će se sprovesti u drugoj polovini novembra 2019. godine. Cilj ove akcije je upravo da se poveća procenat pošumljenosti Vojvodine.

  • Na teritoriji Grada Vršca, pod šumom se nalazi 6.434 ha, ili 8.03 odsto. Koncetracija šume je najveća na području Vršačkih planina. Ako bi se izuzela ta površina, prosečna pošumljenost bi bila svega 2.54 odsto površine, ili oko 2.035 hektara, dodala je gradonačelnica Mitrović.
x

Takođe pogledajte

Uhapšen Vrščanin, policija pronašla drogu u stanu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vršcu uhapsili su S.Z. (1992) iz Vršca, zbog postojanja osnova ...

Facebook