Vršac, Poverenica na Letnjoj školi o zaštiti od diskriminacije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković održala je predavanje o ulozi institucije poverenika u zaštiti od diskriminacije u okviru Letnje škole Pokrajinskog zaštitnika građana u Vršcu.

Janković je istakla da je vrlo važno da mladi ljudi razumeju da diskriminacija predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i da borba protiv nje može biti uspešna jedino ako se svako od nas uključi i da svoj doprinos.

“Ako ne možemo da sa oslobodimo predrasuda, nećemo moći dobro da obavljamo svoj posao pravnika ili socijalnog radnika, ali ni bilo koji drugi”, istakla je Janković, navodi se u saopštenju.

Poverenica je predstavila i nekoliko tipičnih primera iz prakse Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i specifične probleme sa kojima se susreću građani i građanke koji pripadaju najčešće diskriminisanim društvenim grupama.

Polaznici i polaznice ove škole imali su priliku da se upoznaju sa pojmom i uzrocima diskriminacije, oblicima u kojima se javlja i mehanizmima za njeno suzbijanje.

Među njima je bilo najviše studenata – sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Pravnog fakulteta “Lazar Vrtakić” iz Novog Sada.

“Među predavačima bili su još i Tamaš Korhec sudija Ustavnog suda Srbije, Zorica Mršević naučna savetnica u IDN, Goran Miletić iz organizacije Civil Right Defenders i predstavnici drugih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava”, kaže se u saopštenju.

Izvor Blic

 

x

Takođe pogledajte

VRŠČANKA PREVARILA MNOGE PODSTANARE U SRBIJI – Da li ste i vi među njima?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su V. G. M. (1970) iz Vršca, zbog ...

Facebook