U Vršcu zdravlje i zaposlenje na prvom mestu

Grad Vršac s „realnim godišnjim budžetom” od oko dve milijarde dinara, koji na kraju godine uvek bude veći, uspeva da oslušne potrebe građana i u skladu s prioritetima uspešno investira u komunalnu i putnu infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo – kaže gradonačelnica Dragana Mitrović.

U skladu s tim beleže i pad nezaposlenih, koji do posla stižu kroz programe stručne prakse, javne radove i samozapošljavanje, a radno mesto nalaze i u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, kao i poljoprivrednoj proizvodnji.

– U cilju stvaranja uslova za nove investicije, Grad Vršac je počeo projektovanje nove industrijske zone Sever, te smo usvojili Plan detaljne regulacije i sledi projektovanje i infrastrukturno opremanje tog ambijenta – navodi gradonačelnica Mitrović, dodajući da se ta zona, površine 20 hektara, nalazi blizu međunarodnog puta s Rumunijom, oivičenog onim koji vodi ka Zrenjaninu i Novom Sadu. – Važno nam je da naglasimo da mi nismo isparcelisali tu površinu, kao što smo to uradili u Tehnološkom parku ka Beogradu, već smo ostavili investitorima da sami iskažu svoje potrebe. I infrastruktura će biti postavljena na taj način, stavićemo trafo-stanice tamo gde će one zaista i biti potrebne.

Grad Vršac je počeo projektovanje nove industrijske zone Sever na 20 hektara, a nalazi se blizu međunarodnog puta s Rumunijom, oivičenog onim koji vodi ka Zrenjaninu i Novom Sadu (Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca)

S druge strane, još jedna velika investicija koja je u toku tiče se zdravstva i potpune rekonstrukcije Opšte bolnice, građene od sredine prošlog veka. Reč je o projektu koji realizuju u saradnji s Kancelarijom za kapitalna ulaganja i trenutno se rešavaju imovinskopravni odnosi, budući da su neki objekti izgrađeni na parcelama na kojima to nije predviđeno.

– Tačnu vrednost ćemo znati nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije, a pošlo se od rekonstrukcije bivšeg odeljenja za ORL, za šta je izdvojeno 70 miliona dinara iz Kancelarije, pa smo s njima utvrdili da je potrebno rekonstruisati čitavu bolnicu i očekujemo da ta vrednost bude najmanje 200 miliona dinara – kaže naša sagovornica. – Do sada su rađene manje ili veće nužne popravke, ali poduhvat koji podrazumeva kompletnu zamenu stolarije, podova, novu organizaciju bolnice, do sada nismo imali. Znate, neke prostorije više neće biti na istom mestu. Imali smo velikih problema s imovinskopravnim odnosima zato što se nije vodilo računa kada je bolnica građena. Postoji nekoliko zgrada, a jedna je izgrađena na delu pracele koja je predviđena za put. Rađena je ozbiljna planska dokumentacija i mi smo, u saradnji s Pokrajinom, kao osnivačem, uspeli da sve te probleme rešimo, i to baš na prošloj sednici Skupštine grada.

Grad Vršac izradio je Akcioni plan za uključivanje Roma u Gradsku upravu te su postavili prvog romskog koordinatora za romska pitanja, a i primer su dobre prakse jer su otvorili i prvu Kancelariju za osobe s invaliditetom. Formirana je i biblioteka s kućnom dostavom za OSI, a otpočeli su i terapiju jahanjem u saradnji sa Sportskim savezom grada Vršca.

– Mislim da smo kao Grad uložili mnogo napora u poslednje tri godine kada su u pitanju osobe s invaliditetom – kaže gradonačelnica Dragana Mitrović. – Organizujemo i prevoz učenika s posebnim potrebama do škola, a prilagodili smo i igralište koje je izgrađeno za decu s invaliditetom, gde smo postavili i česmu. Jedna od investicija je i izgradnja posebnih toaleta u osnovnim školama i može se reći da svakog meseca imamo po jednu investiciju za tu kategoriju stanovništva.

Po gradonačelnicinim očekivanjima, prvi značajni rezultati trebalo bi da budu vidljivi koliko naredne godine, dok je tokom prethodne godine renovirano porodilište, Odeljenje ginekologije, nabavljeni su novi uređaji za urgentnu i fizikalnu medicinu, a prošlog meseca je iz samo jednog pokrajinskog projekta za više od 26 miliona dinara nabavljena najsavremenija oprema za operacioni blok i dijagnostiku, dok je zgrada Internog odeljenja dobila novi lift.

Vrščani pijaću vodu doveli do savršenstva

– Jedan od najvećih projekata ostvarenih u prethodnih godinu dana je završetak izgradnje Fabrike vode u Pavlišu, što je investicija vredna više od šest miliona evra, a koja je omogućila Vrščanima da piju jednu od najkvalitetnijih voda – ukazuje gradonačelnica Mitrović. – Čeka nas još i zamena vodovodne mreže, to je nešto što nam je veoma važno jer ta kvalitetna voda mora da teče kroz kvalitetne cevi. U pregovorima smo s Kancelarijom za kapitalna ulaganja o projektovanju i postoji mogućnost da nam do kraja godine bude odobrena zamena čitave vodovodne mreže. Tako ćemo dovesti vodu do savršenstva.

Budući da Vršac često ima probleme s poplavama zbog manjka atmosferske kanalizacije, prethodne godine Grad je, s Direkcijom Ministratsva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za vode započeo kapitalni projekat zaštite od poplava detaljnim uređenjem korita potoka Mesić. On u prvoj fazi vredi više od tri miliona evra koje je obezbedila Svetska banka. Radovi su u punom jeku i očekuje se završetak do kraja godine. Uređenje potoka pre svega predstavlja odbranu od poplava, a s druge strane, taj deo grada dobiće potpuno novi izgled s obzirom na to da će detaljnim uređenjem vodotoka biti napravljena i pešačka staza.

– Mi smo veoma pouzdan partner u sprovođenju projekata iz IPA fondova prekogranične saradnje jer smo na samoj granici s Rumunijom i trenutno smo u različitim fazama s projektima čija je ukupna vrednost gotovo četiri miliona evra – naglašava Dragana Mitrović, dodajući da je reč o bespovratnim sredstvima koje obezbeđuje Evropska unija. – Najveći akcenat sada stavljamo na projekat koji se tiče bezbednosti, a koji podrazumeva način reagovanja nadležnih organa u vanrednim situacijama u skladu s važećim propisima.

Izvor Dnevnik

x

Takođe pogledajte

VRŠČANKA PREVARILA MNOGE PODSTANARE U SRBIJI – Da li ste i vi među njima?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su V. G. M. (1970) iz Vršca, zbog ...

Facebook