Vršac, Dani Austrije/Izložba „Gustav Klimt. Preteča moderne“

  • Datum: Četvrtak, 15 Avgust 2019
  • Vreme: 10:00
  • Mesto: Dom vojske

Dokumentarna izložba „Gustav Klimt – preteča moderne“

U okviru programa „Dani Austrije“ koji Kulturni centar Vršac organizuje u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, u galeriji Doma vojske, u periodu od 15. do 25. avgusta, moći će da se pogleda putujuća dokumentarna izložba „Gustav Klimt – preteča moderne“ koju je Ausrijski kulturni forum priredio povodom stogodišnjice smrti Gustava Kimta (1862-1918).

Izložba se sastoji od 15 panela koji kroz tekst i reprodukcije umetničkih dela i fotografija prate ključne faze Klimtovog života i stvaralaštva.
Radno vreme galerije je radnim danima od 10h do 13h i 20h do 23h.

 

05

 

Gustav Klimt (1862-1918) reprezentuje epohu koja odjekuje do današnjeg dana i koja i danas izaziva oduševljenje. Umetnik, čiji su tragovi stvaralaštva najprisutniji u Beču, imao je velikog uticaja na period oko 1900. godine zajedno sa svojim savremenicima Jozefom Hofmanom, Otoom Vagnerom, Jozefom Marijom Olbrihom, Ričardom Gerstlom, Egonom Šileom i Oskarom Kokoškom. Godine 2012. bi Gustav Klimt napunio 150 godina. Tim povodom Beč je tu godinuo obeležio pod motom: ”Gustav Klimt i rođenje moderne”. Godine 2018. navršeno je 100 godina od smrti ovog velikog umetnika. Na prekretnici između 19. i 20. veka Beč je, kao prestonica Austrougarske monarhije i duhovno središte Evrope, pored Pariza, Minhena i Londona, bio jedna od kolevki moderne, a 1910. godine sa preko dva miliona stanovnika bio je jedan od pet najvećih gradova na svetu. Umetnost, književnost, arhitektura i nauka su doživele svoj vrhunac, za kratko vreme je nastalo nešto sasvim novo što je utiralo put novim stremljenjima, i to gustinom i dinamikom koje su do danas ostale bez premca. Dela Gustava Klimta predstavljaju jedinstveni umetnički odraz stvaralačkog puta od vremena carske arhitekture historizma do početaka apstrakcije. Izložba „Gustav Klimt. Preteča moderne“ prikazuje najvažnije događaje na putu ka „celovitom umetničkom delu” Gustava Klimta.

 

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook