PRVI U SRBIJI: U Vršcu se otvara centar za demenciju

Prvi Centar za demenciju u Srbiji biće u Vršcu, a njegova izgradnja počeće krajem godine.

Objekat će biti u okviru Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović”, površine 1.000 metara kvadratnih, a kapacitet će biti 30 ležajeva.

Centar se gradi kroz prekogranični IPA projekat Evropske unije koji Srbija realizuje s Rumunijom, odnosno Specijalna bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu sa Opštom bolnicom u Rešici.

Direktorka Specijalne bolnice Tatjana Voskresenski kaže da su već dobili građevinsku dozvolu i da je raspisan tender za izvođača radova koji traje dva meseca i da očekuje da će građevinski radovi početi do kraja godine.

“Novi objekat biće u krugu bolnice, birali smo lokaciju koja je više u zelenilu. Objekat će imati oko 1.000 kvadrata i biće prilagođen za smeštaj i lečenje 30 pacijenata obolelih od demencije”, naglasila je Voskresenska.

Ukupna vrednost projekta prekogranične saradnje je 1,1 milion evra, a bolnica u Vršcu dobiće za izgradnju centra oko 680.000 evra.

Prekogranična saradnja ogleda se u istraživanju faktora rizika za nastanak demencije.

Voskresenska naglašava da je u poslednjih nekoliko godina povećan broj pacijenata koji su na lečenju, a koji pate od demencije. Od 900 postelja, koliko ima Specijalna bolnica, na tri odeljenja oko 200 postelja namenjeno je za lečenje demencija, njihovih komplikacija i svih organskih simptoma – gerontopsihijatriju.

Dodaje da je stalno na čekanju desetak pacijenata.

“Stalno imamo zahteve rodbine za smeštaj takvih pacijenata. Nismo u mogućnosti da primimo sve i uvek imamo više od deset pacijenata koji čekaju”, pojasnila je ona i dodala da je cilj da se tim ljudima omogući human i adekvatan način lečenja i poboljša kvalitet života.

Ministarstvu zdravlja već su prosledili zahtev za prijem novih kadrova – lekara i medicinskih sestara.

“Ministarstvo zdravlja vodi kadrovsku politiku. Podnet je zahtev, ali to ne zavisi od nas. Potrudićemo se i da preraspodelom naših kadrova omogućimo adekvatno lečenje tim pacijentima”, naglasila je ona.

Izvor B92

 

x

Takođe pogledajte

VLAJKOVAC, RADOVI NA IZGRADNJI RAMPE ZA PECANJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Na priobalnom delu kanala DTD u Vlajkovcu otpočeli su pripremni radovi za izgradnju rampe za ...

Facebook