Radovi na crkvi Svetog Gerharda u Vršcu

Nakon oštećenja tornjeva na crkvi Svetog Gerharda pokrenuta je akcija sanacije i rekonstrukcije dela krova i opšiva na crkvi. Međutim, odziv donatora je slab tako da su urađene osnovne prepravke, a opasnost za prolaznike, posebno u danima jake košave, i dalje postoji od delova fasade koje otpadaju.

Vršačka lepotica, crkva Svetog Gerharda ili Vršačka katedrala, kako je sugrađani nazivaju, polako gubi svoj sjaj. Godinama u nazad svedoci smo da delovi fasade otpadaju, ornamenti sa tornjeva i zidova polako se krune, a sve češće u prolazu zaobilazimo crkvu iz straha da se deo zida ne obruši.

Nakon prolećnih kiša, maja meseca, stradao je limeni pokrivač na desnom tornju, sada je to uz pomoć alpinista sanirana šteta, ali se tokom radova otkrilo i da su ostali držači popustili i da i dalje postoji ozbiljna opasnost. Za zamenu bakarnog pokrivača na oba tornja potrebno je 50.000 evra, te je župa pokrenula akciju za sve donatore i ljude dobre volje koji bi svojim prilozima učestvovali no, kako nam i sam župnik kaže, odziv je jako slab.

“U našoj državi na žalost nema interesovanja tako da ćemo sledeće godine tražiti novac van naše zemlje”, kaže župnik Alan Palatinuš.

Iako se Vršac diči svojom katedralom, a činjenica je da prvo što gosti našeg grada obiđu jeste crkva Svetog Gerharda, nema zainteresovanih za njenu ozbiljniju obnovu te se novac mora tražiti van granica.

I pored tekućih problema parohija živi, avgust je mesec za odmor, ali od prvih dana jeseni kreću aktivnosti.

“Četrnaestog septembra biće hodočašće u kapelici na bregu, zatim tradicionalno okupljanje mladih i proslava dana porodice. Biće još aktivnosti kao što su koncerti u Katedrali”, dodaje on.

Nadamo se da će se sredstva naći i lepota vršačke lepotice sačuvati.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu ii okolini

Markovac Utorak 20. avgust Markovac opština Vršac Naseljeno mesto Markovac. 9.00-10.00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook