U VRŠCU MANJE PRIJAVLJENIH NASILNIKA U PRVOJ POLOVINI GODINE

Prošle godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 30 žena, a od početka ove njih 13. Broj onih koje su pretrpele ili i dalje doživljavaju nasilje mnogo je veći., a žrtve porodučnog nasilja su i deca, stari, muškarci … Prema podacima Centra za socijalni rad Vršac, broj slučajeva nasilja na našoj teritoriji je smanjen, a ocena međusektorske saradnje sve je bolja.

Vršačkom Centru za socijalni rad prošle godine prijavljeno je ukupno 165 slučajeva porodičnog nasilja, od čega su žene bile žrtve u 129 slučajeva, a muškarci u 36. U prvih šest meseci tekuće godine, Centar za socijalni rad primio je 76 prijava porodičnog nasilja, što je manje nego u istom periodu prethodne godine kada ih je bilo 89. U 59 slučajeva žrtve su bile žene, u 17 slučajeva muškarci, a 4 žrtve bila su maloletna lica.

Ipak, zahvaljujući novim zakonom definisanim hitnim merama, kao što su udaljavanje nasilnika iz stana na 24h, zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi, i određivanje policijskog pritvora, žrtve su danas mnogo spremnije da prijave nasilje. Uz to, jasno propisani načini postupanja znatno su ubrzali vreme reagovanja nadležnih institucija.

Vršac već duži niz godina ima i 24 sata dnevno dostupan Mobilni tim za hitne intervencije, koji je jedan je od retkih u Srbiji koji finansira lokalna samouprava, i čiji je rad definisan protokolom o saradnji između Grada, Osnovnog javnog tužilaštva, Osnovnog suda, Policijske stanice, Doma zdravlja, Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti i Centra za socijlani rad. Osim toga, tim Centra žrtvama pruža i svu psihološku, pravnu i materijalnu pomoć i podršku u pisanju tužbi, pokretanju postupka razvoda braka, poveravanja ili izdržavanja dece.

Prema podacima Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu, koje pokriva i opštine Bela Crkva i Plandište, u prvih šest meseci ove godine izrečeno je 138 hitnih mera, od kojih je 129 podržano, u 7 slučajeva njihovo produženje je odbijeno od strane suda, a u dva slučaja nije ni zatraženo njihovo produženje.

U prethodnoj (2018) godini, ukupno je izrečeno 237 hitnih mera, koje su podržane u odnosu na 227 lica, u odnosu na 5 lica produžetak mera je odbijen od strane suda, a za 5 lica tužilaštvo nije ni tražilo produženje mera.

Izvor Tvbanat

 

 

x

Takođe pogledajte

Novi direktor Drugog Oktobra Vršac, Jovan Knežević

Diplomirani pravnik Jovan Knežević, aktuelni načelnik uprave Grada Vršca uskoro bi mogao biti imenovan za ...

Facebook