Vršac na jesen dobija impozantan turističko-vinski kompleks – Stari podrum Helvecija imaće i vinski spa, luks apartmane, muzej i restoran sa binom (FOTO)

Na jesen 2019. Vršac će moći da se pohvali još jednom vinskom znamenitošću. Kompanija Swisslion u aprilu je započela rekonstrukciju vinskog objekta Helvecija, koji će, po završetku radova, biti po mnogo čemu neobičan, a svakako jedinstven u Srbiji, pa i u regionu.

Ideja je da rekonstruisana Helvecija bude omaž istoriji vinarstva i vinogradarstva ovog prostora, sa krajnjim ciljem da objekat zadrži prvobitni izgled, ali da promeni namenu i postane ekskluzivan turističko-vinski objekat-hotel.
Swisslion je kupovinom Vršačkih vinograda iz stečaja 2017. godine postao vlasnik Helvecije, starog vinskog podruma iz 1880. godine koji je podigao trgovac vina Štaub, poreklom iz Švajcarske. U podrumu su se, osim opreme za prijem i preradu grožđa i drvenih buradi, nalazili i tankovi za vino obloženi staklenim pločicama koji i dalje postoje. Kapacitet Helvecije je bio oko milion litara, što je impozantan podatak čak i za današnje pojmove.

– Kada obnova objekta na jesen bude gotova, u prizemlju Helvecije će se nalaziti muzejska postavka sa predmetima i dokumentima o istoriji Vršačkog vinogorja. Takođe, u prizemlju je predviđen prostrani restoran sa binom, pogodan kako za predstave, programe, svečane večere, tako i za korporativne događaje. U podrumskom delu će se nalaziti vinski podrum restoranskog tipa, sa degustacionom salom, kao i vinski spa. Spa će imati manji bazen, saunu i tursko kupatilo u obliku vinskih buradi, kao i đakuzije ovog oblika, a Helvecija će imati i 10 prostranih, luksuznih apartmana – navode iz Swissliona.

Koncept Helvecije je, ističu iz kompanije, ideja predsednika poslovnog sistema Swisslion-Takovo Rodoljuba Draškovića, po kojoj je idejno rešenje i projekat radio arhitekta Nikola Živković i njegov studio Custom Made iz Beograda.
Radovi koji su u toku podrazumevaju zamenu stolarije, podnih i zidnih obloga, zamenu krovnog pokrivača, kao i radove na uređenju fasade, a na rekonstrukciji su angažovane vršačke firme Bakić kolor, Darniko, Tehnika i Gastek.
Kada je reč o opremanju, u Swisslionu kažu da, s obzirom na to da u okviru poslovnog sistema Swisslion-Takovo već posluju dva hotela u Trebinju, SL Industry i SL Panorama, sa određenim firmama koje se bave opremanjem ugostiteljskih objekata već imaju saradnju, ali da je, što se tiče Helvecije, opremanje sledeći korak koji se tek očekuje.
U okviru Swisslion-Takova posluje i Vinarija Drašković, koja je sagrađena takođe nakon kupovine Vršačkih vinograda, a reč je o velikoj investiciji na 7.600 m2 vrednoj 30 mil EUR.
Kako su za naš portal rekli u Swisslionu, brend Vinarija Drašković se pozicionira na tržištu Srbije.
– Naš Muskat Otonel je, od vina koje smo do sada predstavili potrošačima, definitivno naišao na najbolji odziv vinoljubaca. Ono što nas u narednim mesecima očekuje su vina iz kvalitetnije i premijum kategorije – najavljuju iz vršačke kompanije.
Što se proizvodnih kapaciteta tiče, vinarija nastavlja sa podizanjem novih zasada i rekonstrukcijom postojećih.
– Možemo reći da je za ove dve godine koliko su Vršački vinogradi u našem sastavu vinogorje zaista oporavljeno, jer se nalazilo u veoma lošem stanju, pa smo mnoge parcele i potpuno raskrčili, a pojedine obnavljamo. Osim radova na Helveciji, u toku je opremanje kruga oko nove vinarije i objekata za mehanizaciju, kao i opremanje podruma za barik (barrique – vina iz drvenih bačvi) – kažu u Swisslionu.
Na pitanje koja će sve vina moći da se degustiraju u Helveciji, i da li će šansu dobiti i male vinarije iz okoline Vršca, u Swisslionu kažu da im je cilj da Helvecija bude prava “kuća vina”, prva tačka na Putu vina u Vršcu i mesto posvećeno kako istoriji, tako i budućnosti Vršačkog vinogorja.
– Svakako, naša vinarija Drašković i vina Vršačkog vinogorja biće u fokusu, ali moći će da se degustiraju i kvalitetna vina iz Srbije i ostatka sveta – obećavaju iz kompanije.
U Swisslionu zaključuju da tako bogata vinska istorija kakvu ima Vršac, zaslužuje jedno takvo posebno vinsko zdanje sa jedinstvenim sadržajima, kakvo će biti Helvecija.
– Helvecija je projekat koji trenutno nedostaje Vršcu i ovom kraju kako bi se zaokružila vinska priča i ovaj grad pozicionirao vrlo visoko na vinskoj turističkoj mapi Srbije i ovog dela Evrope – ističu u kompaniji, dodajući da u svom vlasništvu imaju još nekoliko objekata u Vršcu koji potiču s kraja XIX veka i za koje takođe postoje planovi o rekonstrukciji.
x

Takođe pogledajte

Vršac, POZIVNICA ZA 7 ATINSKE IGRE 2019

Poštovani dragi sportski prijatelji, pozivamo Vas da uzmete učešće na 7. Atinskim igrama koje će ...

Facebook