Izložba “Lab line” u Vršcu

U velikoj sali zgrade “Konkordija” Gradskog muzeja Vršac, otvorena je izložba “LAB LINE“, autorke Svetlane Mladenov, na kojoj su izloženi radovi 12 umetnika. Izložba je premijerno predstavljena u maju, u okviru manifestacije XXIII Prolećno anale likovnog salona Doma kulture Čačak.

Izložba Lab Line ima za cilj da predstavi ulogu linije u današnjem multimedijalnom prostoru, a kako objašnjava njena autorka, istoričarka umetnosti – likovna kritičarka Svetlana Mladenov, za to je birala umetnike koji deluju u proširenom polju umetnosti, i izražavaju se na različite načine.

“Linija se koristi u performansima, umetničkim akcijama, koristi se u instalacijama i ambijentalnim postavkama, u fotografiji, u video radu, pogotovo u digitalnoj umetnosti, u digitalnim animacijama i toj nekoj novoj tehnološkoj umetnosti, linija ima ključnu ulogu“, objašnjava autorka.

Tako recimo, nagrađeni rad Nataše Teofilović, “Fraktali” predstavlja seriju kompjuterskih grafika u kojima se linija slobodno kreće, i sama formira oblike. Izabrani umetnici ili baziraju svoj rad na ukrštanju nauke, umetnosti i tehnologije, ili se, kombinujući medije izražavaju kroz instalacije, a zajedničko im je bavljenje aktuelnim društvenim, političkim, ekonomskim, i ekološkim temama:

“Uvek imaju taj neki mali kritički stav, žele da ukažu ustvari na probleme, da pomognu sopstvenom društvu u kojem žive, da te probleme rešimo. To su globalni problemi, ne govore direktno o konkretnom slučaju, već polaze lično od sebe, od ličnog iskustva, ali idu na taj, da tako kažem, univerzalni jezik, i zbog toga su prepoznatljivi, i mnogi od njih izlažu i u svetu”, dodaje likovna kritičarka.

Osim nagrađenog, izloženi su radovi još jedanaest umetnika – Igora Bošnjaka, diSTRUKTURE, Gabriela Glida, Roberta Jankuloskog, Stevana Kojića, Monike Moteske, Nemanje Nikolića, Vesne Perunović, Selmana Trtovca, Dragana Vojvodića, i Bosiljke Zirojević Lečić, a Vrščani su prvi koji imaju priliku da ih pogledaju, nakon postavke u okviru XIII Prolećnog anala u Čačku.

“Ovo je savremena umetnost, i ova sredina možda nije na nju navikla u toj meri, ali je u svakom slučaju zaslužila, makar i za taj manji broj ljudi koje istinski interesuje umetnost, posebno sa aspekta savremenosti, biti i događanja”, kaže v.d. direktora Gradskog muzeja Vršac, mr Zvonimir Santrač.

Izložba Lab Line će u Gradskom muzeju Vršac biti otvorena narednih 20-ak dana.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Vršac, naleteo džipom u kuću, bežeći od policije?

Vrščanin D.M., sa prebivalištem u Švajcarskoj, u noći između subote i nedelje, uleteo je džipom ...

Facebook