Dragana Mitrović, gradonačelnica Grada Vršca USKORO I NOVA BOLNICA, NA PONOS VRŠČANA

USKORO I NOVA BOLNICA, NA PONOS VRŠČANA

• Posle više desetina godina zapostavljanja,  građani Vršca  će  dobiti jednu potpuno novu zdravstvenu ustanovu, opremljenu prema najvišim svetskim standardima
• Značajna ulaganja u sređivanje vaspitno-obrazovnih ustanova
• Na poslovima komasacije Vršac je lider u regionu

U Vršcu se mnoga toga uradilo u poslednjih nekoliko godina. Gradonačelnicu Vršca Draganu Mitrović, najpre pitamo šta je to što je posebno obeležilo prethodnu godinu?

• Prethodnu godinu obeležila su velika ulaganja u poljoprivredu. Istakla bih posebno  rad na poslovima komasacije, po kojima je Vršac apsolutni lider u širim okvirima, a što je prepoznala i Nemačka agencija za međunarodnu saradnju, koja je pružila edukativnu podršku za te poslove u katastarskim opštinama Vlajkovac, Uljma i Izbište. Nakon završetka tog posla, komasacija će  biti završena na više od polovine ukupne obradive površine na teritoriji Grada Vršca.

Uporedo sa poslovima komasacije radilo se i na sređivanju atarskih puteva, za šta je uloženo preko 23 miliona dinara. Kao podrška nastavku procesa komasacije, u ovoj godini ćemo urediti još tri atarska puta. Osim toga, u saradnji sa pokrajinskim Sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, očišćeno je 24 kilometra kanalske mreže u naselju Veliko Središte. Uvažavajući značaj poljoprivrede, lokalna samouprava je organizovala savetovanja za poljoprivrednike iz oblasti vinogradarstva i voćarstva, kao i stvaranja uslova za proizvodnju hrane na malim gazdinstvima i direktne prodaje poljoprivrednih proizvoda sa kućnog praga, a putem korišćenja sredstava IPA fondova. Organizovali smo i savetovanje za pčelare.

Prethodne godine smo, u saradnji  sa Direkcijom za vode Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, započeli kapitalni projekat zaštite od poplava, i to detaljnim uređenjem korita rečice Mesić,  koji u prvoj fazi košta preko tri miliona evra. Radovi na tom značajnom projektu odbrane od poplava su  u punom jeku i biće dovršeni do kraja ove godine.

• Koje biste još projekte posebno istakli?

– Vodeći računa o privrednom razvoju, otpočeli smo projektovanje nove industrijske zone, zone „Sever“, posle čega sledi i njeno infrastrukturno opremanje, i to na površini od oko 20 ha. Kao jedan od značajnijih projekata istakla bih završetak posla na izgradnji fabrike vode u Pavlišu, što je investicija vredna preko šest miliona evra, ali koja Vrščanima obezbeđuju najkvalitetniju vodu za piće. Kad smo već kod vode, da kažem i to da smo, u saradnji sa Kancelarijom za kapitalna ulaganja dogovorili zamenu azbestnih cevi na celoj teritoriji  grada Vršca.
PROJEKAT ZA PROJEKTOM… otvaranje postrojenja za preradu pijaće vode

Da ne propustim da istaknem izuzetnu prekograničnu saradnju i projekte vredne oko četiri miliona,  koje obezbeđuje EU preko IPA fondova, a koji su bespovratni.

• Na šta ste posebno ponosni?

-Ponosna sam na činjenicu što smo protekle godine, uprkos brojnim preprekama, uspeli da završimo prvi olimpijski bazen u Vršcu. Ovom investicijom, vrednom više od 100 miliona dinara, kompletirana je mogućnost bavljenja svim bazičnim sportovima u Vršcu, a uz to dodatno unapređujući turističku ponudu našeg grada.

Osim toga, lokalna samouprava je u proteklih godinu dana izdvojila značajna sredstva za mlade sportiste i klubove, što je rezultiralo osvajanjem najviših odličja na kako na državnim tako i na međunarodnim sportskim takmičenjima. Poseban akcenat stavljamo na razvoj školskog sporta, a u saradnji sa predškolskom ustanovom u Vršcu sprovodimo jedinstven projekat besplatne škole sporta za naše najmlađe sugrađane.

• Kad govorite o školskom sportu, šta je urađeno na planu podizanja kvaliteta obrazovnog procesa u vršačkim i seoskim školama?

-Područje obrazovanja u proteklom periodu takođe su pratile brojne investicije. Preko 28 miliona dinara uloženo je samo u razne sanacije, adaptacije i rekonstrukcije objekata, kako predškolskih tako i osnovnih i srednjih škola. Najveća investicija u obrazovanju koja nas očekuje, a za šta je već spreman projekat i početak radova se već nazire, to je kompletno renoviranje objekta Poljoprivredne škole, koja će nakon rekonstrukcije izgledati i biti funkcionalna kao sve savremene škole u Evropi.

Dodala bih i da se u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja u svim vršačkom školama organizuju se brojne akcije i edukacije u oblasti poznavanja saobraćaja, a sve u cilju povećanja bezbednosti dece i mladih u saobraćaju.

• A što se tiče zdravstvenih ustanova?

– Posle velikih problema koje smo nasledili, između ostalog i u zdravstvu, samo u prethodnih godinu dana potpuno je renovirano porodilište, zatim, Odeljenje ginekologije, nabavljeni su novi uređaji za urgentnu i fizikalnu medicinu, a prošlog meseca je, zahvaljujući jednom pokrajinskom projektu, obezbedili  više od 26 miliona dinara za  nabavku najsavremenije opreme za operacioni blok i dijagnostiku, dok je zgrada Internog odeljenja dobila novi lift. Ono na šta smo posebno ponosni je da smo nakon više desetina godina zapostavljanja ušli u projekat potpune rekonstrukcije Opšte bolnice, a građani Vršca će za nekoliko meseci dobiti jednu potpuno novu zdravstvenu ustanovu, opremljenu prema najvišim svetskim standardima. Takođe smo nastavili i sa jedinstvenim programom pokretne apoteke u svim selima Grada Vršca.

Izvor Start013

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook