Dan polja u Poljoprivrednoj školi

Na ekonomiji Poljoprivredne škole Vršac danas su održani Dani polja kompanije AXREAL Srbija. Skupu su pored promotera prisustvovali i poljoprivredni proizvođači, predstavnici PSS, nastavnici agronomske grupe predmeta i učenici obrazovnih profila: poljoprivredni tehničar i rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike.

Poljoprivredna škola Vršac mnogo pažnje posvećuje praktičnoj nastavi, zbog čega se dosta ulaže u školsku ekonomiju. Osim plasteničke, voćarske i vinogradarske proizvodnje, poslednjih godina obnovljena je i ratarska, a među ogledima suncokreta, ječma i pšenice, svoj sortiment, između ostalih, predstavlja i kompanija AXEREAL Srbija.

“Mi smo donirali seme pšenice za oglede u Poljoprivrednoj školi, i time nameravamo da približimo i đacima i profesorima nešto što je najsavremenije u proizvodnji pšenice u svetu. I nama je u interesu da đaci Poljoprivredne škole budu upućeni u nove trendove u Evropi, da bi imali osnovu za dalji razvoj”, kaže predstavnik kompanije za Južni Banat Dragan Lekić.

Na ovim oglednim poljima đaci imaju priliku da vide razliku između sorti, različitih ratarskih vrsta, upoznaju se sa fazama razvoja, pretporučenim agrotehničkim merama i vremenom njihove primene, i usavrše stečeno teoretsko znanje.

“Mogu da kažem da smo oglede i počeli sa kompanijom Axereal, a od ove godine su i druge semenske kuće uvidele prednosti mogućnosti da na ovaj način prikažu deci svoj sortiment, odnosno budućim proizvođačima. Sama ogledan polja su na dobrom mestu, pa i drugi zainteresovani proizvođači u svakom trenutku mogu da vide kako to izgleda. Tako da sada, u ovoj drugoj godini, kompletne površine koje ovde vidite su pod ogledima”, objašnjava direktor škole Srđan Kliska.

Od 12 hektara uz samu školu, pod ratarskim kulturama je 10 hektara, a ostalo pod vinogradima i voćnjacima. Škola osim ovih površina poseduje još oko 100 hektara obradivog zemljišta u vršačkom ataru, što je po posedu svrstava među vodeće poljoprivredne škole u zemlji.

Izvor RTV
x

Takođe pogledajte

Počinje velika akcija sadnje drveća u Vršcu

Grad Vršac počinje veliku akciju sadnje drveća “Posadi drvo, negujmo ga zajedno”. Ukoliko želite da ...

Facebook