Vršac, nova generacija diplomiranih malih “Nemaca”

U Gradskoj biblioteci u Vršcu osmu godinu zaredom učenici četvrtog razreda osnovne škole imali su prilike da potpuno besplatno pohađaju nastavu nemačkog, i savladaju osnove ovog jezika, što je odlična priprema za redovnu nastavu koja ih od petog razreda očekuje u školama. Kao na kraju svakog obrazovnog ciklusa, uručene su im diplome.

Još jedna generacija uspešno je završila Malu školu nemačkog jezika u vršačkoj Gradskoj biblioteci. Od njih 40-ak koliko ih je bilo na početku, polovina je uspešno završila nastavu, i uručene su im diplome.

“Mala škola je predviđena da uputi četvrtake u osnove nemačkog jezika, da nauče kako da se predstave, da kažu odakle dolaze, koji im je broj telefona, dakle najosnovnije stvari”, objašnjava bibliotekar Tamaš Fodor, profesor nemačkog jezika.

Da su to i naučili – dokazuju nam i polaznici, uz par rečenica na nemačkom.

Mališanima koje u 5. razredu čeka pregršt novih predmeta i obaveza, ovo upoznavanje sa osnovama nemačkog jezika umnogome će olakšati kasnije praćenje nastave. Gradivo se ovde savladava bez ikakvih pritisaka, a časovi su, već osmu godinu zaredom, besplatni:

“Svakog ponedeljka od septembra do juna, držimo besplatne časove nemačkog jezika – bez domaćih zadataka, bez pritiska, bez ocenjivanja, i to sve daje rezultate, pošto se ispostavilo da deca koja su dolazila kasnije imaju više volje da rade, dobiju u startu dobre ocene i osvajaju neko od prva tri mesta na raznim takmičenjima”, dodaje Fodor.

S obzirom na to da Gradska bilioteka ima i bogato Odeljenje nemačke knjige, pojedini već dolaze i iznajmljuju naslove koji ih zanimaju.

Mala škola nemačkog jezika sada, kao i đaci, “odlazi” na letnji raspust, a sledeća grupa polaznika biće formirana na jesen, početkom školske 2019./2020.godine.

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook