Vršac, Načelnik Generalštaba Vojske Srbije na multinacionalnoj vežbi ‘Komšije 2019’

Dan visokih zvanica multinacionalne taktičke vežbe sa bojevim gađanjem “Komšije 2019” (“Neighbours 2019”) održan je danas u okviru vojnog kompleksa “Orešac”, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Cilj vežbe kod Vršca, čiji je ovogodišnji domaćin 11. pešadijski bataljon Prve brigade Kopnene vojske, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica vežbe na takičkom nivou, u toku izvršavanja operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović uručio je priznanja najboljim učesnicima vežbe “Komšije 2019” desetaru Gaboru Sabu iz Oružanih snaga Mađarske, razvodniku Sajmonu Ostinu iz Nacionalne garde Ohaja i razvodniku Vojske Srbije Vladanu Garčeviću.

Danu visokih zvanica prisustvovali su i vojni izaslanik Mađarske potpukovnik Makač Balor, vojni izaslanik SAD major Deril Skot i predstavnici Ambasade SAD u Srbiji.

Taktička vežba “Komšije” izvodi se od 2011. godine naizmenično u Srbiji i Mađarskoj kao bilateralna vežba u cilju priprema za učešće u multinacionalnim operacijama i unapređenja saradnje.

Od 2017. godine na vežbi učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ohaja, čime je vežba postala trilateralna.

Vežbu izvode pripadnici Vojske Srbije, Oružanih snaga Mađarske i Nacionalne garde Ohaja od 2. do 8. juna.

Izvor Beta

 

x

Takođe pogledajte

Šahovski turnir u Ritiševu

Već u nedelju, 11.08.2019. šahovske ekipe su se ponovo okupile i takmičile u Ritiševu gde ...

Facebook