Svetsko paraglajding takmičenje u septembru u Vršcu

Vršac će u septembru će biti domaćin najboljim svetskim pilotima paraglajdera, koji će ovde odmeriti snage na svetskom prvenstvu u preciznom sletanju na cilj.

U Vršcu je održan i prvi oficijalni trening reprezentacije Srbije, a članovi Svetske paraglajding asocijacije obavili su testiranje opreme koja će se koristiti na Svetskom prvenstvu.

Reprezentativci Srbije u preciznom sletanju na cilj paraglajderom u Vršcu su održali prvi oficijelni trening pred Svetsko prvenstvo koje ih očekuje za nekoliko meseci, na istom mestu. Priliku za letenje iskoristili su i drugi piloti paraglajdera, pa su oblačno nebo nad Vršcem, “razvedrila” šarena padobranska krila:

Željka Ovuku, generalnog sekretara Vazduhoplovnog saveza Srbije koji je upravo sleteo na cilj, pitamo – kakav je bio let: “Odličan” Kakva je prognoza bila… Super se leti u Vršcu, uvek kada dođemo”, kaže Ovuka.

Svetsko prvenstvo održaće se od 8.do 18.septembra, i okupiće 130 takmičara iz 30 zemalja, a Srbija će imati svojih sedam predstavnika:

“Mi se sigurno nadamo da ćemo biti na postolju, na jednom od ta tri mesta, a naravno, potajno se nadamo i zlatu. Srbija je, kao što znate, jedna od najboljih reprezentacija u svetu, zahvaljujući prvenstveno Vrščanima, jer je dosta njih u reprezentaciji i dosta su dobri. Pre svega Goran Đurković, Tamara Kostić, Dragan Popov, svi iz vršačkog Paraglajding kluba Berkut”, ističe Željko Ovuka.

Treningu su prisustvovali i predstavnici Svetske paraglajding asocijacije koji su ovu priliku iskoristili da testiraju i novu opremu, kojom će se meriti preciznost sletanja:

“Kod nas je sada Tekserova oprema, iz Engleske, koja inače košta nekoliko desetina hiljada evra, jako je precizna i za sada je najbolja na svetu. Upravo sada se testira, a mi kao reprezentacija koristimo priliku da simuliramo takmičenje, da bi mogla da se što bolje uskladi sa našim uslovima i terenom, da bismo isključili bilo kakve probleme koji bi se mogi javiti na prvenstvu”, objašnjava Goran Đurković, reprezentativac i višestruki državni, evropski i svetski prvak u paraglajdingu.

A problemi se, barem što se organizacije tiče, ne očekuju:

“Bio sam u Vršcu nekoliko puta, i zaista mi se sviđa ovo mesto, da budem iskren. Ljudi su, što se tiče organizacije, stvarno jako dobri, među najboiljima u svetu” navodi Endi Kauli, predsednik žirija Svetskog prvenstva.

“Ja sam bila ovde i prošle godine, jer uvek imamo testiranja pred takmičenja, i zaista nema mnogo stvari koje treba komentarisati, jer dobro znaju šta rade, već godinama organizuju ovakva prvenstva, i zaista su, kako Endi kaže, jedan od najboljih organizatora na svetu” zaključuje Rika Vilkuna, predsednica komiteta za precizno sletanje na cilj paraglajderom u Svetskoj paraglajding asocijaciji.

Još jedna potvrda dobre organizacije jeste i odluka da se nova oprema upotrebi baš na Svetskom prvenstvu u Vršcu.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Novi direktor Drugog Oktobra Vršac, Jovan Knežević

Diplomirani pravnik Jovan Knežević, aktuelni načelnik uprave Grada Vršca uskoro bi mogao biti imenovan za ...

Facebook