MUKE PENZIONERA IZ VRŠCA

Nevolje vršačkih penzionera zbog prinudne naplate po tužbama za samodoprinos. Novac se i dalje skida od grada po presudama koje treba da se preinače.

NE nazire se kraj mukama penzionera, koji su tužili Grad Vršac zato što im je 10 godina nezakonito uzimao novac za samodoprinos za kanalizaciju. Bez obzira na to što je Viši sud u Pančevu, po preporuci Ustavnog suda, zasad preinačio 636 svojih prvobitnih presuda, po kojima najstariji Vrščani, ipak, nemaju pravo na povraćaj tog novca, pojedini advokati i izvršitelji i dalje prinudnom naplatom uzimaju pare iz gradskog budžeta na ime još nepreinačenih presuda, iako će njihovi klijenti zbog toga bespotrebno biti izloženi ogromnim troškovima.

Naime, penzioneri, čija su potraživanja naplaćena u poslednja dva meseca, otkako je doneta prva preinačujuća presuda, moraće, kao i svi dotad obeštećeni sugrađani, iz svog džepa Gradu da vrate sav novac koji je na ime njihovih tužbi skinut iz budžeta, jer je lokalna samouprava u zakonskoj obavezi da protiv njih pokrene postupak protivizvršenja. To znači da će snositi i troškove usluga svojih advokata i izvršitelja, koji su i trostruko veći od njihovih potraživanja. U suprotnom, prošli bi bez posledica, jer su gradski čelnici rešili da od onih koji se nisu naplatili, ne traže da snose troškove izgubljenog spora, iako na to imaju pravo.

– Iz budžeta je dosad skinuto više od 110 miliona dinara, od čega veliki procenat u periodu kada su advokati znali da postoji žalba u Ustavnom sudu, pa i sada kada je došlo do preinačenja – ukazuje gradonačelnica Dragana Mitrović. – Uvukli su penzionere, sa ili bez njihovog znanja, u prinudnu naplatu, iako znaju da će oni taj novac morati da vrate, što jasno govori da je advokatima jedini interes da naplate svoje troškove. Za to ne mogu snositi pravnu odgovornost, ali moralnu mogu.

BROJKE OD oko 4.500 penzionera u Vršcu, Grad je tužilo čak 4.134 najstarijih sugrađana. U njihovu korist doneto je 2.150 presuda, na osnovu kojih se dosad naplatilo njih 1.083. Sve te presude čekaju preinačenje, koje je zasad dobilo 636 penzionera.

Grad se zato žalio Komori izvršitelja, ali odgovor još nisu dobili. S druge strane, advokati, koji nisu želeli javno da istupaju, kažu da ovaj proces još nije gotov, jer su tražili da Vrhovni kasacioni sud uradi reviziju postupka, a da će u krajnjem slučaju po pravdu ići i do Strazbura.

Gradonačelnica, međutim, ističe da, dok se to čeka, oni moraju da pokrenu protivizvršenja, i to najkasnije 30 dana od preinačenja svake presude. Više takvih predmeta se, dodaje, već dva meseca nalazi u vršačkom sudu, ali ne znaju dokle se sa njima stiglo, zbog čega će tražiti nadzor viših pravosudnih organa.

Izvor Novosti

x

Takođe pogledajte

Šahovski turnir u Ritiševu

Već u nedelju, 11.08.2019. šahovske ekipe su se ponovo okupile i takmičile u Ritiševu gde ...

Facebook