SVETSKO PARAGLAJDING TAKMIČENJE U SEPTEMBRU U VRŠCU

Vršac će u septembru će biti domaćin najboljim svetskim pilotima paraglajdera, koji će ovde odmeriti snage na svetskom prvenstvu u preciznom sletanju na cilj. Danas je održan prvi oficijalni trening reprezentacije Srbije, a članovi Svetske paraglajding asocijacije obavili su testiranje opreme koja će se koristiti na Svetskom prvenstvu.

Reprezentativci Srbije u preciznom sletanju na cilj paraglajderom u Vršcu su održali prvi oficijelni trening pred Svetsko prvenstvo koje ih očekuje za nekoliko meseci, na istom mestu. Priliku za letenje iskoristili su i drugi piloti paraglajdera, pa su oblačno nebo nad Vršcem, “razvedrila” šarena padobranska krila:

Željka Ovuku, generalnog sekretara Vazduhoplovnog saveza Srbije koji je upravo sleteo na cilj, pitamo – kakav je bio let: “Odličan” Kakva je prognoza bila… Super se leti u Vršcu, uvek kada dođemo”, kaže Ovuka.

Svetsko prvenstvo održaće se od 8.do 18.septembra, i okupiće 130 takmičara iz 30 zemalja, a Srbija će imati svojih sedam predstavnika:

“Mi se sigurno nadamo da ćemo biti na postolju, na jednom od ta tri mesta, a naravno potajno se nadamo i zlatu. Srbija je, kao što znate, jedna od najboljih reprezentacija u svetu, zahvaljujući prvenstveno Vrščanima, jer je dosta njih u reprezentaciji i dosta su dobri. Pre svega Goran Đurković, Tamara Kostić, Dragan Popov, svi iz vršačkom Paraglajding kluba Berkut”, ističe Željko Ovuka.

Treningu su prisustvovali i predstavnici Svetske paraglajding asocijacije koji su ovu priliku iskoristili da testiraju i novu opremu, kojom će se meriti preciznost sletanja:

“Sada testiramo novu tehničku opremu koju ćemo koristiti na prvenstvu, i želeli smo da čujemo mišljenja i ocenu organizatora, da bismo znali treba li nešto da poboljšamo i unapredimo. Kažu da su zadovoljni postavkom.”, objašnjava Rika Vilkuna, predsednica komiteta za precizno sletanje na cilj paraglajderom u Svetskoj paraglajding asocijaciji.

“Moj zadatak će biti da vodim računa o tome da se sve podvija po pravilima svetske asocijacije. S druge strane, zadužen sam i za tehnički deo takmičenja, tako da smo tu i da zajedno uskladimo pravila sa novinama”, navodi Endi Kauli, predsednik žirija Svetskog prvenstva.

“Kod nas je sada Tekserova oprema, iz Engleske, koja inače košta nekoliko desetina hiljada evra, jako je precizna i za sada je najbolja na svetu. Upravo sada se testira, a mi kao reprezentacija koristimo priliku da simuliramo takmičenje, da bi mogla da se što bolje uskladi sa našim uslovima i terenom, da bismo isključili bilo kakve probleme koji bi se mogi javiti na prvenstvu”, objašnjava Goran Đurković, reprezentativac i višestruki državni, evropski i svetski prvak u paraglajdingu.

A problemi se, barem što se organizacije tiče, ne očekuju.

“Bio sam u Vršcu nekoliko puta, i zaista mi se sviđa ovo mesto, da budem iskren. Ljudi su, što se tiče organizacije, stvarno jako dobri, među najboiljima u svetu” dodaje Kauli,

“Ja sam bila ovde i prošle godine, jer uvek imamo testiranja pred takmičenja, i zaista nema mnogo stvari koje treba komentarisati, jer dobro znaju šta rade, već godinama organizuju ovakva prvenstva, i zaista su, kako Endi kaže, jedan od najboljih organizatora na svetu” zaključila je Vilkuna.

Još jedna potvrda dobre organizacije jeste i ova odluka da se nova oprema upotrebi baš na Svetskom prvenstvu u Vršcu.

Izvor Tvbanat

 

 

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook