Vršac, PO UGLEDU NA EU: Uče ceo radni vek

U Srbiji se osniva pet centara za profesionalni razvoj vaspitača. Studenti koji počnu da rade, traže dodatno obrazovanje.

U VISOKIM školama strukovnih studija za vaspitače u Novom Sadu, Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Pirotu do kraja godine biće osnovani centri za profesionalni razvoj, čiji je glavni cilj da se vaspitačima obezbedi usavršavanje tokom celog radnog veka. Ta praksa odavno se primenjuje u EU, a u našoj zemlji će biti realizovana u okviru međunarodnog projekta, koji se finansira kroz program evropske agencije “Erasmus plus”.

Na dvodnevnoj radionici u Vršcu postavljeni su prioriteti, kako bi svih pet centara, koji će biti opredeljeni za različite vrste obuka, bili formirani u skladu sa zahtevima Zavoda za unapređenje osnova obrazovanja i vaspitanja, ali i sa realnim potrebama.

Primetili smo da se studenti, koji zasnuju radni odnos, vraćaju u svoje škole, tražeći dodatne programe usavršavanja. To potvrđuje neophodnost osnivanja ovakvih centara, gde će se raditi i sa aktuelnim studentima, ali i roditeljima, koji su nam jako važna fokus grupa – kaže koordinatorka projekta Svetlana Lazić iz novosadske visoke škole.

Ministarstvo prosvete nedavno je usvojilo i nove osnove predškolskog obrazovanja i vaspitanja, koje škole polako uvode u redovne studije, dok će vaspitači u radnom odnosu dodatno biti obučavani upravo u centrima za profesionalni razvoj. U tome će imati značajnu podršku koledža iz Baje i univerziteta iz Maribora, Murske Sobote, Temišvara i Birmingema, koji su takođe učesnici ovog projekta.

MEĐU ODABRANIMA

NA konkurs “Erasmus plus” prošle godine prijavilo se više od 800 škola, a projekat usavršavanja vaspitača tokom celog radnog veka našao se među svega 16 odobrenih sa Zapadnog Balkana, tj. 146 iz čitavog sveta.

Izvor Novosti

 

x

Takođe pogledajte

U SUBOTU XVII LOV NA BANATSKU LISICU

U subotu 25.januara, u Alibunaru se organizuje XVII Lov na Banatsku lisicu, čiji su organizatori ...

Facebook