Otpočela Banatska liga jug za 2019. godinu, odigrana prva dva kola, šahisti „Bore Kostića” iz Vršca polovično uspešni, vodeća ekipa je PAŠK Pančevo

12.05.2019. je odigrano prvo kolo Banatske lige jug za 2019. godinu u šahu. Danas, 19.05.2019. odigrano je i drugo kolo ovogodišnjeg takmičenja u kome za razliku od prethodne sezone nema obavezne omladinske odnosno ženske table već se ekipe sastoje od šest seniorskih tabli a ukoliko požele kapiteni mogu da svrstaju u sastav omladinca ili ženu na bilo kojoj od tih šest tabli, gde će nastupati u konkurenciji seniora i igrati sa seniorima protivničkih ekipa.

Postignuti su sledeći ekipni rezultati:

Parovi prva tri kola Banatske lige jug 2019

Pojedninačni rezultati članova ekipa iz Vršca i najuže okoline su sledeći:

Pojedinacni rezultati prva dva kola Banatske lige jug 2019

U prvom kolu sastali su se ŠK Ritiševo i ŠK Plandište i taj meč je završen nerešenim rezultatom, praktično bez borbe.

ŠK Bora Kostić Vršac je bio domaćin u prvom kolu bliskim komšijama ŠK Izbištu, novajlijama u ovom rangu takmičenja, i porazio ih visokim rezultatom 5,5:0,5. Prvih pola poena – istorijskih prvih pola poena u ovom rangu takmičenja najvišem u kom je ikada bila ekipa ŠK Izbišta,  svojoj ekipi je doneo mk Ovčarov Dragutin.

U ovom prvom kolu, najzanimljiviji u pogledu plasmana u vrhu tabele je bio meč  u kome je ŠK PAŠK Pančevo kao gost savladao ŠK Kovačicu minimalnim rezultatom 3,5:2,5 i najavio da će se boriti ove godine za najviši plasman.

U prvom kolu nije odigran i odložen je meč ŠK Alibunar – ŠK Borac Starčevo i taj meč nije odigran do danas.

U drugom kolu je svakako najzanimljiviji bio susret dve prvoplasirane ekipe gde je ŠK Bora Kostić Vršac gostovao u Pančevu ekipi ŠK PAŠK Pančevo.

Vršačka ekipa je pretrpela poraz u ovom meču od 4:2 i tako se PAŠK učvrstio na čelu tabele. U ovom meču najveći tragičar je iskusni mk Zoran Popov, jedan od najpoznatijih i najiskusnijih vršačkih šahista koji je u malom broju poteza u lepoj poziciji prevideo celog topa i dospeo u izgubljeni položaj i više nije mogao izbeći poraz.Vrščani su i na šestoj tabli imali lepe šanse da ostvare pobedu u poziciji gde je I kat. Steva Zorić imao  topa, lovca i tri pešaka na istoj strani kao i protivnik koji je imao topa i četiri pešaka ali vršački takmičar nije uspeo da realizuje prednost. U svakom slučaju ekipi PAŠK-a vršački šahisti čestitaju na zasluženoj pobedi i vođstvu na tabeli.

Posebno je značajno napomenuti da obe ove ekipe imaju u svojim sastavima sjajne omladince koji su u prva dva kola ostvarili po dve pobede iako sada ne igraju sa omladincima na omladinskoj tabli koja je ukinuta već igraju sa seniorima. To su mladi prvotimac vodećeg PAŠK-a, mk Milanović Marko koji je odličnom igrom savladao dva iskusna seniora (mk Božu Kračunova i mk Uzelac Čedu)  kao  i prvotimac ŠK Bora kostić Vršac mk Milić Ilija (savladao je mk Budimirov Lazara i mk Urošev Milana). Izgleda da je narod ipak u pravu – na mlađima svet ostaje.

Stanje na tabeli posle drugog kola a bez neodigranog meča  ŠK Alibunar – ŠK Borac Starčevo je sledeće:

Tabela posle drugog kola Banatske lige jug 2019

U narednom kolu takođe će se odigrati zanimljivi mečevi gde će vodeća ekipa na tabeli gostovati kod ŠK Alibunar koji je sa jednom pobedom i jednim odloženim mečom jedna od ekipa koja pripada vrhu tabele a takvi su i susreti ŠK Bora Kostić – ŠK Kovin i ŠK Kovačica – ŠK Ritiševo koji će direktno uticati na vrh tabele.

Da podsetimo, dve prvoplasirane ekipe ostvaruju pravo igranja play off dela takmičenja za ulazak u viši rang – II ligu Srbije grupa Vojvodina.

 

x

Takođe pogledajte

U SUBOTU XVII LOV NA BANATSKU LISICU

U subotu 25.januara, u Alibunaru se organizuje XVII Lov na Banatsku lisicu, čiji su organizatori ...

Facebook