VRŠAC USKORO DOBIJA CENTAR ZA PROFESIONALNI RAZVOJ

U okviru međunarodnog projekta KEY – Keep educating yourself, finansiranog kroz program Erasmus+, u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Palov” u Vršcu održana je dvodnevna radionica „Centri za profesionalni razvoj“. Projekat traje do 2021.godine, a već do kraja ove jedan Centar za profesionalni razvoj treba da bude formiran i u našem gradu.

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ partner je u realizaciji ovog projekta usmerenog ka izgradnji kapaciteta za celoživotno usavršavanje vaspitača. Dvodnevna radionica u Vršcu omogućila je razmenu ideja, iskustava i postavljane prioriteta u cilju osnivanja Centara za profesionalni razvoj, u skladu sa zakonima, zahtevima Zavoda za unapređivanje osnova obrazovanja i vaspitanja, i uočenim realnim potrebama.

“Primećujemo da se studenti koji zasnuju radni odnos vraćaju u svoje matične ustanove sa pitanjima šta može škola da im ponudi od nekih programa, pri čemu ne smemo da zaboravimo aktulne studente koji takođe imaju svoja interesovanja i kanališu svoje potrebe. I treća jako važna fokus grupa jesu roditelji, sa kojima isto moramo da radimo, i koji su nam veoma značajni”, objašnjava koordinatorka projekta Svetlana Lazić, sa Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Novom Sadu.

Srbija je usvojila i nove osnove predškolskog obrazovanja i vaspitanja, za koje vaspitači moraju biti dodatno obučeni, što će zapravo biti jedan od zadataka Centara za profesionalni razvoj:

“Suočeni smo sa potrebom kontinuiranog učenja, s obzirom na velike promene koje nas stalno prate, I tu vidimo mesto visokih škola strukovnih studija, koje su zadužene za inicijalno obrazovanje vaspitača, da pored toga što će inovirati svoje kurikulume za obrazovanje vaspitača, odigraju važnu ulogu I u stručnom usavršavanju vaspitača za implementaciju ovih novih osnova”, navodi direktorka visoke škole strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Palov” u Vršcu, doc.dr Jelena Prtljaga.

Osim u Srbiji, ovakvi Centri biće formirani i u Crnoj Gori, pa su iskustva zemalja koje ih već imaju i koje su partneri u projektu, više nego dragocena.

“Partneri na projektu su nam Centri iz Slovenije, Velike Britanije, Mađarske i Rumunije, i njihova iskustva su sigurno dobrodošla. Postoje tu i izvesne razlike, ali ima i dosta sličnosti I onoga što se može primeniti na našim prostorima i u našim obrazovnim sistemima”, kaže prof.dr Veselin Mićanović, sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Univerziteta Crne Gore.

“Mislim da ćemo u toku ovog projekta naći dobra rešenja za Srbiju I Crnu Goru, a verujem da ćemo i mi u Sloveniji, iako imamo dosta iskustva, nešto naučiti i možda nešto promeniti, da i mi nađemo bolji put do naših praktičara i vratimo ih na fakultete da dopune svoja znanja. Mislim da je to naš zajednički cilj”, poručuje dr Matjaž Duh sa Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Mariboru.

Do kraja godine Centre za profesionalni razvoj trebalo bi da dobije svih pet škola učesnica u našoj zemlji, što znači da će jedan takav uskoro biti formiran i u Vršcu

Izvor Tvbanat

 

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook