Shadow of family holding hands in park

Vršac, Međunarodni dan porodice i dan Predškolske ustanove “Čarolija”

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 15. maj Međunarodnim danom porodice, koji je prvi put obeležen 1994. godine pod sloganom “Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece”. Od tada, obeležava se svake godine sa ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva.

Kao svoj dan proslavlja ga i Predškolska ustanova “Čarolija” u Vršcu

Svoj dan Predškolska ustanova Čarolija ranije je proslavljala priredbom, u kojoj, nažalost, ne mogu da učestvuju svi mališani, pa su prošle godine rešili da ovaj dan, koji je u svetu posvećen porodici, ubuduće obeležavaju malo drugačije. Sada se tokom čitave nedelje organizuju brojne aktivnosti za decu, ali i njihove roditelje:

“Deca vole da roditelji dođu u vrtić, kad god imamo neke kreativne ili edukativne radionice, i tada se vidi koliko deca u njima uživaju. Ovo je nešto novo sada što vidite, i mislim da je izuzetno dobro, i za decu i za roditelje, a i za nas vaspitače. Uvek imamo neku novu situaciju, novu pozitivnu atmosferu, i tu se rađaju i nove ideje i kreacije”, objašnjava vaspitačica Jelena Štetić.

Tako su i ovoga puta u svim objektima vršačkih vrtića mali i veliki zajedno crtali, učili, izvodili lutkarske predstave, modne revije, pravili maske, bavili se sportom… I roditelji kažu da im, posle napornih radnih dana, ovakva druženja zaista prijaju:

“Mislim da je ovo veoma korisno, jer se roditelji I deca malo više druže i upoznaju sa radom vaspitača, saznaju šta oni konkretno rade sa decom, i korisno je svima. Igramo se, družimo se, upoznaju se roditelji međusobno, deca se zbližavaju, dosta je kreativno sve. Ja ću posle čitati jednu bajku, Srpsku bajku”, kaže jedna od majki Dušica Ćirin.

“U vrtiću je i osim kada se obeležava ovaj dan bilo mnogo aktivnosti gde su bili uključeni i roditelji, što se jako dobro pokazalo, a ovaj kolektiv u “Leptiriću” konkretno, moja devojčica je treću godinu ovde, manji je brojčano nego ostali, ali jako sve lepo funkcioniše”, dodaje Ivana Levaja.

Brz tempo života i svakodnevni problemi često mogu ozbiljno narušiti međuljudske i porodične odnose. Na ovaj način u Predškolskoj ustanovi “Čarolija” podsećaju na prave vrednosti i lepote, i ukazuju na to da roditelji ne treba samo da budu uzor deci, već i da oni od njih mogu dosta naučiti i svoj i život svoje porodice učiniti lepšim i rasterećenijim.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

GERONTO-DOMAĆICE 25 GODINA U SLUŽBI GRAĐANA VRŠCA (foto)

U Gudurici je danas obeleženo 25 godina od početka rada službe geronoto-domaćica i 15 godina ...

Facebook