Vršac, izložbu slika akademskog slikara i nastavnika likovne kulture Nikole Mitrovskog pod nazivom “Porta Sancta”

U subotu, 18.5.2019. od 16.00 do 01.00 u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina, 16 Vršac) u okviru manifestacije Noć muzeja Udruženje Tačka susretanja priređuje izložbu slika akademskog slikara i nastavnika likovne kulture Nikole Mitrovskog pod nazivom “Porta Sancta” (otvaraje u 18.00)

Izložba pod nazivom “Porta Sancta” (lat.: sveta vrata), predstavlja konceptualnu celinu čiji se primat ogleda i saobražava istraživanjima impresionističko – enformelske umetničke prakse. Osnovni konceptualni ishodi imaju za cilj da preko referentnih obrasaca sakralne arhitekture stvore nove vrednosti neformalnog stvaralaštva, destrukcijom materijalnih konfiguracija i odbacivanjem utvrđenih okvira i formi. Hotmično razaranje i nadilaženje kao takvo omugaćava projektovanje ambivalentnog, metafizički – duhovnog prostora na sliku u vidu poluapstrakovanih oblika i taktilnih površina. U latentnom procesu stvaranja, osećajni sadržaji arhetipa duha se utiskuju u apstraktne forme, koji predstavljaju strukturu kolektivno nesvesnog zbivanja. Prema tome ova serija slika asocijativno otkriva prisustvo predstava nečeg što je iznad, istovremeno stimulišući vizuelno i saznajno.

Nikola Mitrovski rođen je 1990. godine u Vršcu. Srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” je završio u Novom Sadu 2009. godine, smer dizajn grafike. Diplomirao je slikarstvo 2013. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Todorovića, na istoj akademiji je 2015. godine masterirao slikarstvo u klasi profesorke Lidije Marinkov Pavlović. Izlagao je na višе kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

x

Takođe pogledajte

Sportski Olimpijski čas u Vršcu (VIDEO)

Sporstski Olimpijski čas održan je u Vršcu u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva omladine ...

Facebook