Hemofarm, proizvodnja lekova po meri Evrope

U poslednjih 10 godina, proizvodnja više od 230 lekova prebačena je iz fabrika Evropske unije u proizvodne pogone „Hemofarma”

Samo u protekloj godini u „Hemofarmu” je proizvedeno 245 miliona pakovanja lekova, a predstavimo li to brojem pojedinačno proizvedenih tableta, boca ili tuba, dostiže se cifra od 5,6 milijardi, od čega je više od 60 odsto namenjeno evropskom tržištu.

– U nekim pogonima procenat je i viši. Tako se u Pogonu čvrstih formi u Vršcu za evropsko tržište danas pravi čak 80 odsto obima proizvodnje, a slično je i u „Hemofarmovim” pogonima u Šapcu, Banjaluci i Podgorici – kaže Olivera Vujnović, diplomirani inženjer farmacutske tehnologije i direktor proizvodne ekspertize i tehnologije za područje jugoistočne Evrope i Rusije.

„Hemofarm” je od 2006. godine postao deo nemačke „Štada grupe”, jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija u svetu. Prvi transferi proizvodnje lekova iz zapadnoevropskih fabrika u pogone „Hemofarma” pokrenuti su pre više od 10 godina, a jedan od ključnih uslova bila je usklađenost fabrika „Hemofarma” sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima.

U pitanju su, pre svega, Standardi dobre proizvođačke prakse (GMP), koji imaju cilj da obezbede da se proizvodnja konstantno odvija pod kontrolisanim, jasno definisanim i standardizovanim procedurama. Ceo sistem je dizajniran da se umanje svi rizici u procesu proizvodnje i da se pokriju svi aspekti proizvodnje, od početnih materijala, prostora, procesa, opreme do osoblja. Sertifikaciju periodično obavljaju autorizovane evropske institucije koje vrše detaljnu proveru svih GMP zahteva.

– Najčešće nam dolaze inspektori iz nemačke oblasti Hesen – objašnjava Olivera Vujnović, koja je od početka integracije „Hemofarma” u „Štada grupu” član transfer tima koji se znanjem i predanim radom zalaže da se što veći broj proizvoda iz Evropske unije prebaci u proizvodne pogone „Hemofarma”.

Danas se za evropsko tržište u „Hemofarmu” proizvodi više od 230 različitih lekova u preko 1.500 različitih vrsta pakovanja. Mnogi od ovih lekova se u ogromnim količinama proizvode za potrebe tendera i velikih zdravstvenih osiguravajućih fondova poput AOK, BARMER, DAK, HEK, IKK…

– Na osnovu receptura dobijenih od „Štade”, lekove proizvodimo za brojne evropske zemlje: Austriju, Nemačku, Italiju, Francusku, Švajcarsku, Poljsku, Češku, Slovačku, ali i Dansku, Švedsku, Finsku, Holandiju, Irsku, Portugaliju, Španiju, Englesku… Te iste lekove, na osnovu istovetnih receptura i istih polaznih materijala, proizvodimo i za tržište Srbije, a jedina razlika je natpis na kutijici, koji je na srpskom jeziku. Vrlo često, s obzirom na to da je tržište Srbije malo, od količine proizvedene za evropska tržišta odvajamo i pakujemo lek za naše pacijente – ističe naša sagovornica.

Proces transfera proizvodnje je veoma zahtevan i po jednom leku priprema traje oko dve godine.

– Svaki od tih lekova mora da bude identičan leku koji se proizvodio u prethodnoj fabrici u Evropi. Nije dovoljno samo da proizvod ima identičnu recepturu ili zahtevan sadržaj aktivne supstance, već mora imati i identičnu stabilnost na različitim uslovima vlage i temperature, identično otpuštanje aktivne supstance u očekivanom vremenu i tako dalje. Ako zamislite da je reč o stotinama različitih lekova, možete pretpostaviti koliko je to intenzivan posao – kaže Olivera Vujnović, specijalista industrijske farmacije.

Visoka stručnost zaposlenih u „Hemofarmu”, organizovanih u multidisciplinarne timove, svakako je ključ uspeha kompanije.

– Multidisciplinarni tim čini „Hemofarm” drugačijim u odnosu na farmaceutske kompanije u regionu, u kojima se uglavnom favorizuju stručnjaci iz samo jedne oblasti. Naš tim čine tehnolozi, farmaceuti, hemičari, biolozi, ali i inženjeri mašinstva i elektrotehnike čija je uloga važna, počev od kupovine, instalacije i održavanja visoko sofisticirane opreme, pa do rešavanja ozbiljnih inženjerskih problema. Njihovo znanje potrebno je i u obezbeđivanju specifičnih uslova proizvodnje, u smislu adekvatne vlage i temperature, definisanju i izradi odgovarajućih alata za proizvodnju lekova i tako dalje – objašnjava naša sagovornica.

A za visoki kvalitet proizvodnje leka neophodno je stalno osavremenjavanje opreme. Oprema nove generacije ima mnoštvo novih opcija koje omogućavaju bezbedniju proizvodnju leka.

– Na godišnjem nivou investiramo milione evra. Ali naš cilj je da podstaknemo što veći transfer lekova iz evropskih fabrika u naše proizvodne pogone i da potom mi izvozimo te lekove u Evropsku uniju. To je dobro za „Hemofarm”, to je dobro za srpsku privredu – poručuje Olivera Vujnović.

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook