Vršac, Sauna u – buretu

Rodoljub Drašković u Vršcu pravi najsavremeniji vinsko-ugostiteljski objekat

ZGRADA “Helvecije” u Vršcu, koju je još 1880. na putu za selo Mesić sagradio švajcarski trgovac vinima Štaub, posle mnogo decenija zapuštenosti, ponovo će dobiti stari sjaj. Vlasnik kompanije “Svislajon” d.o.o. Rodoljub Drašković koji je pre dve godine kupio “Vršačke vinograde”, u čijem vlasništvu je ova istorijska lepotica, planira da do kraja godine od nje napravi najluksuzniji vinsko-ugostiteljski objekat u Srbiji.

Radovi su počeli pre mesec dana. Kako bi sve bilo vraćeno u prvobitno stanje, najpre su prema instrukcijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva srušeni pomoćni objekti, koji su dograđeni posle Drugog svetskog rata. Sada se rekonstruiše podrum, koji je krajem 19. veka, sa kapacitetom od milion litara, bio najveći i najmoderniji u celoj Ugarskoj.

– “Helvecija” ima veliki značaj za Vršac, jer je baš tu razvijeno vinogradarstvo. Korišćeno je svega 10 odsto kapaciteta, a sada će dobiti potpuno novu namenu – kaže Marija Kulić Radovanović, menadžer u “Svislajonu”.

Predviđeno je da u podrumu bude vinoteka sa degustacionom salom, kao i spa-centar, u kom će gosti moći da se kupaju u đakuziju u velikom vinskom buretu, od kog će biti napravljena i sauna. U gornjem delu zgrade biće smeštaj, luksuzni restoran, kao i muzejska postavka. Već traže i radnu snagu. Raspisali su konkurs za kuvare, pomoćnike kuvara, konobare i hostese. Odabranih petnaestak radnika ići će na tromesečnu obuku u Trebinje, u Draškovićevom “Gradu sunca”. Šansu će dati i tek svršenim srednjoškolcima, bez radnog iskustva.

GUDURICA

DRAŠKOVIĆ je, ovih dana od Grada Vršca kupio “Berov podrum” u Gudurici, koji su “Vršački vinogradi” koristili do privatizacije. Čim završi “Helveciju”, njega planira da adaptira u istom stilu. To bi za turizam u tom vinskom selu bilo od nemerljivog značaja.

 

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook