Vršac, BRONZA ZA TAKMIČARE IZ SRBIJE U SVETSKOM KUPU

Posle prošlogodišnje pauze u Svetskom kupu u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, takmičari iz Srbije su se ponovo vratili ovom takmičenju, te su proteklog vikenda nastupili na prvom kolu Svetskog kupa u Alanji u Turskoj. Ni medalja nije izostala prilikom njihovog učešća, te su se Goran Đurković iz Sportskog paraglajding kluba „Berkut“ iz Vršca i Ivan Pavlov iz Aero kluba „Novi Sad“ vratili sa dve bronzane medalje – ekipno i Goran u pojedinačnoj konkurenciji.
Prvo kolo Svetkog kupa okupilo je 93 pilota iz 20 država, koji su izveli ukupno pet serija letova sa poletišta iznad grada, a sletalo se na obali pokraj Sredozemnog mora u ovom turističkom gradu na jugu Turske. Posle pet serija, nije usledio kraj takmičenja, jer su dva pilota imala jednak rezultat od 3 cm, dok su tri pilota imala jednak rezultat od 4cm. Time nije bilo odlučeno ko su pobednici, pa se pristupilo dopunskim finalnim skokovima.
Finalni skor je bio takav da su prvo mesto zauzela dva pilota iz Slovenije koja su završila takmičenje sa istim rezultatom, drugu poziciju su zauzela takođe dva pilota iz Indonezije i Francuske sa istim rezultatom, dok je treće mesto pripalo našem Goranu Đurkoviću. Od ukupno 19 mešovitih ekipa, Goran Đurković i Ivan Pavlov zajedno sa dvojicom kolega iz Rumunije osvojili su treće mesto.
U ostatku sezone Svetskog kupa, predstoje takmičenja u Kazahstanu 27. juna, u Koreji 29. avgusta i u Nemačkoj 3. oktobra, nakon kojih će Goran Đurković imati priliku da ponovi uspeh iz 2016. godine kada je bio pobednik Svetskog kupa, a ostali takmičari i Srbije će imati priliku da zauzmu najviše pozicije učešćem u ovom sistemu takmičenja.
Standardni deo opreme za takmičenje u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje je elektronska nula – cilj za sletanje, uređaj osetljiv na pritisak koji ima prečnik od 16 cm (slična oprema se koristi u padobranskim skokovima na cilj). Centar ima prečnik od 2 cm i daje savršen rezultat – nula. Pobednik je onaj takmičar koji ima najmanje poena, jer je pokazao najveću preciznost prilikom doskoka na cilj.
x

Takođe pogledajte

Počinje velika akcija sadnje drveća u Vršcu

Grad Vršac počinje veliku akciju sadnje drveća “Posadi drvo, negujmo ga zajedno”. Ukoliko želite da ...

Facebook