Vršac: Novac moraju da vrate, ne i sudske troškove

NAKON što je Viši sud u Pančevu preinačio svoju prvobitnu presudu u korist Grada Vršca, po kojoj penzioneri, ipak, nemaju pravo na povraćaj nezakonito uzimanog novca za samodoprinos za kanalizaciju, lokalna samouprava je pronašla kompromisno rešenje, koje će u najmanjoj meri opteretiti najstarije sugrađane – neće od njih tražiti da plate troškove izgubljenih sudskih sporova, već samo da vrate ono što je dosad na ime njihovih presuda skinuto iz gradskog budžeta. A reč je o blizu 100 miliona dinara!

Gradonačelnica Dragana Mitrović obrazlaže da Grad nije u mogućnosti da penzionerima, koji su naplatili svoja potraživanja na osnovu tada važećih drugostepenih presuda pančevačkog suda, “oprosti” taj novac, već da je u obavezi da, u roku od 30 dana od dospeća preinačene presude, pred Osnovnim sudom u Vršcu protiv njih pokrene novi sudski spor za protivizvršenje.

To znači da će svi obeštećeni penzioneri morati da vrate novac koji su dobili, plus sve pripadajuće troškove svog sudskog spora, koji su, nažalost, i trostruko veći od njihovih potraživanja. Zato ih nećemo dodatno opterećivati da, kao poražena strana, plaćaju troškove postupka protivizvršenja – pojašnjava gradonačelnica.

U ovoj situaciji našlo se čak 970 penzionera, od ukupno 4.134, koliko ih je po savetima advokata tužilo Grad. Oni će, nakon nove presude, imati rok od osam dana da uplate traženu sumu.

Na pitanje da li će taj dug moći da plate u ratama, gradonačelnica kaže da će razmotriti i te zahteve, ali da im to ne bi savetovala, jer bi sklapanje poravnanja iziskivalo dodatne troškove.

OSTALI NE PLAĆAJU NIŠTA

PREOSTALIH više od 3.000 penzionera, koji nisu naplatili svoja potraživanja, ili su im tužbe odbijene nakon preinačenja prvobitne presude, neće morati da plate – ništa. Dobrom voljom lokalne samouprave, biće oslobođeni plaćanja svih sudskih troškova, iako Grad ima zakonsko pravo da ih potražuje.

Izvor Novosti

 

x

Takođe pogledajte

HAOS NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE POTPREDSEDNICE DS: Nedoličnim ponašanjem provocirala portira u Gradskoj kući u Vršcu

Skandal u holu Gradske kuće u Vršcu, koji je juče izrežirala potpredsednica sada već gotovo ...

Facebook