Vršac dobio UV semafor

Vršac je dobio prvi UV semafor. Za svoju školu i grad osvojili su ga na nagradnom konkursu učenici II razreda OŠ Jovan Sterija Popović.

Jedan od 20 UV indikatora stigao je i u Vršac, zahvaljujući uspešnom učešću OŠ Jovan Sterija Popović na konkursu Eucerina, Fonda B92, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Ministarstva zdravlja.

“Došlo se na ideju da deca nauče nešto više u vezi zaštite od sunčevog negativnog UV zračenja, koje muči čovečanstvo još do ranih sedamdesetih godina i ranije, još od industrijske revolucije, njenim zahuktavanjem i prljavim tehnologijama. Mi smo želeli da damo svoj doprinos, da malo učimo, ali i da na razne načine budemo kreativni, i pošaljemo naše radove na konkurs”, kaže učitelj Dejan Gvozdenov.

Indikator UV zračenja predstavljen je u vidu semoafora, koji upozorava na stepen UV zračenja i mere zaštite koje treba/ne treba preduzeti.

Da su sa razlogom jedni od pobednika konkursa, jer znaju kako se treba štititi od štetnog sunčevog zračenja, dokazali su i đaci.

“Možemo da nosimo kačkete ili kape”; “Naočare za sunce, majicu kad se kupamo, da ne bismo izgoreli”; “Kremu za sunčanje”; “Možemo i kišobran da iskoristimo”, navode mališani.

Na semaforu se promenila oznaka, pa tražimo od njih obrazloženje.

“Kad piše “zaštiti se”, to znači da treba da se zaštitimo kapama, kačketima, da stanemo ispod suncobrana. A kada piše “skloni se sa sunca”, tada moramo da se sklonimo i zaštitimo, i tad ne smemo da izlazimo jer možemo da izgorimo, i to može posle jako da nas peče”, navode mališani.

Osim đacima, indikator UV zračenja biće od koristi svim građanima koji ovuda prolaze, jer se nalazi na ulazu škole i dostupan je svima.

Izvor RTV

 

 

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook