PONOVO OTPADA FASADA SA ŠKOLE U VRŠCU: Vetar ruši ornamente

Situacija je alarmantna, jer se fasada, koja je poslednji put restaurirana pre 17 godina. Grad obećao da će platiti izradu projekta sanacije.

Obe školske zgrade OŠ “Vuk Karadžić” u Vršcu ponovo je, po nalogu građevinske inspekcije, postavljena zaštitna traka, jer je olujni vetar, koji je desetak dana ovde duvao, opet aktuelizovao višegodišnji problem otpadanja ornamenata sa fasade. Stoga je i đacima zabranjeno da veliki odmor provode u školskom dvorištu, koje se, inače, nalazi u prometnoj porti Saborne crkve.

Situacija je alarmantna, jer se fasada, koja je poslednji put restaurirana pre 17 godina, konstantno obrušava, a nedavno je, usled jakog vetra, ogroman betonski ornament u toku nastave pao na uski prolaz kojim đaci idu do sale za fizičko. Nastradalih nije bilo, ali je lane to moglo da se desi jednoj prolaznici u Dvorskoj ulici, ispred koje je pao poveći komad fasade. Skoro godinu dana od tada – ništa se nije promenilo!

– Već pet godina molim Grad da nam pomogne da saniramo fasadu, jer je zgrada nebezbedna. Međutim, ni u budžetu za 2019. za nas nije bilo para, iako su lane rekli da je problem prioritetan – nezadovoljna je direktorka Aleksandra Tadić.

U lokalnoj samoupravi, međutim, kažu da oni finansiraju redovno održavanje školskih objekata, ali da za ovako kapitalne projekte nemaju novca.

– Potrudićemo se da iznađemo sredstva da škola makar uradi projekat sanacije, sa kojim će moći da učestvuje na pokrajinskim i republičkim konkursima – kratko je poručio Velibor Stojanović, član GO za obrazovanje.

Dok se nadležni dogovore, roditelji sa strahom šalju decu u školu, a neki čak razmišljaju i da ih od septembra premeste u drugu osmoletku.

OLUCI GLAVNI KRIVCI

KAKO je obrazloženo, ornamenti se poslednjih godina obrušavaju zbog dotrajalih oluka, koji prokišnjavaju. Usled obilnijih padavina, fasada se natapa vodom, pa njeni delovi od težine otpadaju. Međutim, ni oni dosad nisu zamenjeni.

Izvor Novosti

 

 

 

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook