„OGLEDALO MOJ PORTAL“ U DOMU VOJSKE U VRŠCU

Svakodnevne aktivnosti, poput nameštanja frizure, oblačenja, šminkanja imale bi neizvestan ishod kada bismo ih obavljali bez pomoći ogledala. Da mogu biti I prava umetnička dela, pokazuje i izložba „Ogledalo moj portal“, autorke Sanje Ribić Milivojević, otvorena sinoć u galeriji Doma vojske u Vršcu.

Ogledala su nešto bez čega se ne može, bilo da samo ispunjavaju potrebu funkcionalnosti, ili su svojevrsna dekoracija, a ova koja stvara Sanja Ribić Milivojević, služe i jednoj i drugoj svrsi. Velika ili mala, različitih oblika, daju poseban šarm enterijeru u kojem se nalaze, a nisu nimalo slučajno izabrana za umetničku obradu.

“Ogledala su zbog toga da bismo mi sami sebe prvo dobro pogledali, zagledali se, i našli ono najlepše u nama, jel. Samo zbog toga su ogledala”, objašnjava autorka.

Sanja Ribić Milivojević, Tuzlanka koja već dve i po decenije živi u Srbiji, remove za ogledala ukrašava asamblaž tehnikom. Za to koristi samo prirodne materijale, najčešće kamen, rečne i morske oblutke, školjke, korale, kanap… Inspiraciju, kako kaže, pronalazi svuda oko sebe.

“Teško jeste, samim tim što je svaki kamen sam za sebe, svaki je poseban, i treba ih ipak ulopiti da bi to bila jedna lepa celina. Fizički nije teško, a i suprug mi je kamenorezac, tako da ono što ne mogu ja sama da razbijem i obradim kako bih htela, imam pomoć sa strane”, priča Sanja Ribić Milivojević.

Kao što je svaki kamenčić, jež ili školjka unikatan, kao što su svaki tren u životu i osećanje unikati, tako je unikat i svako Sanjino ogledalo. Predstavljanjem ovakvih izložbi, jedinstvenošću se polako ističe i Kulturni centar Vršac, kao njihov organizator.

“Već smo razgovarali o tome da Kulturni centar organizuje izložbe primenjene umetnosti koje nisu tako česte u našem gradu, i kao što smo prethodne nedelje imali izložbu šešira, tako smo se ove nedelje odlučili za ogledala. Izložba će biti otvorena narrednih nedelju dana, i moći će da se pogleda u radno vreme galerije”, poručuje Daniela Stojanov, PR Kulturnog centra Vršac.

Ogledala su od davnina obavijena magijom i misticizmom, i sastavni su deo mitova, legendi i priča. Kroz istoriju se provlače kao simbol mudrosti, savesti, stvaralačke energije i božanske inteligencije, istine, iskrenosti, lepote i čistote… Možda ova izložena u galeriji Doma vojske, kod posetilaca pokrenu i izazovu i neke druge misli i asocijacije.

x

Takođe pogledajte

HAOS NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE POTPREDSEDNICE DS: Nedoličnim ponašanjem provocirala portira u Gradskoj kući u Vršcu

Skandal u holu Gradske kuće u Vršcu, koji je juče izrežirala potpredsednica sada već gotovo ...

Facebook