“SPRŽENO” POLA RODA: Mraz desetkovao voćnjake u okolini Vršca

Uništene kajsije i breskve, delimično višnje i jabuke. Tamo gde su pupoljci tek bili nabubrili, šteta je stoprocentna

VOĆARI iz Južnog Banata nadali su se da će ove godine uspeti da nadoknade lanjske gubitke, nastale usled veoma niske otkupne cene voća, pre svega jabuke, ali ih je već na početku sezone u tome osujetio – mraz. Niska jutarnja temperatura, koja se pre nedelju dana u pojedinim krajevima spustila na čak minus osam stepeni, prema prvim procenama stručnjaka uništila je više od 60 odsto voćnjaka, a šteta je ponegde čak i potpuna!

U okolini Vršca i Bele Crkve u potpunosti su stradale kajsije i breskve, dok je sa višnjom nešto bolja situacija. Tamo gde su pupoljci tek bili nabubrili, šteta je stoprocentna, dok se u ostalim višnjicima, naročito u okolini Plandišta, može očekivati nekakav rod. Ipak, najveće gubitke pretrpeće uzgajivači jabuka, s obzirom na to da ona obuhvata najveći procenat zasada u tom kraju. Desetkovane su pojedine crvene sorte, dok je najzastupljeniji ajdared uništen više od 90 odsto.

– Ajdared je najviše stradao, jer prvi počinje da cveta. Šteta je naročito primetna u Beloj Crkvi – ukazuje Vesna Jovančić iz vršačkog “Agrozavoda”. – Ostale sorte, koje su imale razvijene pupoljke, opstale su. Recimo, greni smit i zlatni delišes.

Mraz je zahvatio voće samo nekoliko dana nakon što je u većini jabučnjaka završena rezidba. Uz to, jabuka je dosad dvaput prskana, a bačeno je i đubrivo. Po svemu sudeći – uzalud.

– Čini mi se da je sa rezidbom završena i ovogodišnja berba – zabrinut je Stanislav Ivkov iz vršačkog sela Izbište, koji ima 16 lanaca pod jabukom. – Samo u ovoj godini sam za pripremu voćnjaka potrošio oko milion dinara, a gde su gubici od lane, s obzirom na to da nismo uspeli da prodamo sav rod. Ne znam kako da se izvučemo…

Ivkov kaže da omalovažavajuća otkupna cena industrijske jabuke od samo četiri dinara po kilogramu ne može da pokrije troškove, jer proizvodnja u proseku košta 15 dinara po kilogramu. Zato je, kao i većina voćara, najveći deo prinosa ostavio u magacinu, čekajući bolju cenu i izvoz za Rusiju, ali izgleda da to neće dočekati. U Rusiju ide samo prva klasa, a njihove visoke standarde ne mogu da ispune čak ni ozbiljni voćari, sa protivgradnim mrežama i zalivnim sistemima. Takva situacija je neke naterala da raskrče voćnjake i okrenu se ratarstvu.

SAVET STRUČNjAKA

IAKO je izvesno da roda u mnogim voćnjacima neće biti, stručnjaci savetuju voćare da, uprkos svemu, nastave sa primenom agrotehničkih mera, kako bi pripremili stabla za narednu godinu.

– S obzirom na to da plodova nema, mogu da izostave neka prskanja insekticidima, ali moraju da rade zaštitu lista – kaže Vesna Jovančić.

Izvor Novosti

x

Takođe pogledajte

Šahovski turnir u Ritiševu

Već u nedelju, 11.08.2019. šahovske ekipe su se ponovo okupile i takmičile u Ritiševu gde ...

Facebook