Vršac: Obnova pozorišne sale

Jedna od najlepših pozorišnih sala u zemlji nalazi se u Vršcu, u Narodnom pozorištu “Sterija”, i predstavlja ne samo srce kulturnog života grada, već i spomenik kulture koji je pod zaštitom. Sagrađena je 1896. godine, a poslednji put su neke manje popravke rađene pre četrdeset godina. Ministarstvo kulture odobrilo je Vrščanima devet miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju pozorišne sale.

Sa 417 sedišta i 100 pomoćnih, mesta vršačka pozorišna sala jedna je od najvećih i najlepših u zemlji. Zgrada u kojoj je smešteno Narodno pozorište “Sterija” sazidana je 1896. godine kao Hotel “Aleksandrović”, a u okviru zgrade uređena je i balska dvorana.

Od 1945. godine u ovu balsku dvoranu seli se pozorišni život Vršca, i do danas je to srce kulturnog života grada. Ipak, ovoj staroj baroknoj dami haljina se pocepala, jer je poslednja  rekonstrukcija rađena 1978. godine.

“Same stolice su dotrajale, cepaju se to je publika nažalost videla u proteklom periodu, tapete su se odlepile, postoji neka vlaga po zidovima i sada dolazimo u jednu fazu kada to mora da se dotera, rekonstruiše”, objašnjava Dragoslav Dobrosavljević, tehnički direktor Narodnog pozorišta “Sterija”.

Vrščani se nadaju da će odobrena sredstva biti dovoljna da se zamene sedišta, tapete, podovi,  glavna zavesa koja mora biti protivpožarna, rekonstruišu gipsani ukrasni elementi  i aplikacije na plafonima. Rekonstrukcija, tvrde nadležni, neće poremetiti pozorišni život u Vršcu.

“Ja se iskreno nadam da će to biti na kraju sezone, odnosno u vreme letnje pauze”, kaže Marina Lazarević, direktorka pozorišta. “Volela bih da to počne sredinom juna i da se završi do našeg festivala pozorišta u oktobru, da publika dođe u novu salu.”

Ono što ovu salu čini svojevsrnim kulturnim centrom jeste činjenica da se pored pozorišnog života, ovde održavaju i godišnji koncerti Muzičke škole, gradskog hora AS, nastupi plesnih studija, svetosavske akademije i brojne druge manifestacije.

Izvor RTV

 

 

x

Takođe pogledajte

Šahovski turnir u Ritiševu

Već u nedelju, 11.08.2019. šahovske ekipe su se ponovo okupile i takmičile u Ritiševu gde ...

Facebook