Vršac, korisnici centra za mentalno zdravlje damama ulepšali praznik

Korisnici Centra za mentalno zdravlje Vršac danas su u centru grada postavili prodajni štand, na kojem su prodavali neke od proizvoda nastalih u procesu okupaciono-radne terapije.

Većina žena reći će da ne očekuje poklon za 8. mart, ali će se obradovati svakom znaku pažnje. Ako je uz to poklon unikatan – duže se pamti. Oni koji su odlučili da svojim damama poklone neki od priozvoda nastalih u okviru radno-okupacione terapije vršačkog CMZ – ujedno su učinili dobro delo, jer su pokazali da cene trud koji su uložili korisnici centra.

“Mi smo pripremili razne vrste cveća, obojili smo saksije da budu malo lepše, da ne budu obične, napravili smo medenjake i stavili ih u teglice, ima jedna devojka koja je štrikala čarape, i mi smo sve u svemu – zadovoljni”, kaže jedan od korisnika, Đorđe Jankov.

“To nam je i satisfakcija, jer novac od prodaje ide nama”, dodaje Đorđe.

“Drago mi je što ovo radim, jer mi to mnogo pomaže da zaboravim na loše stvari. Meni to puno znači, odgovara mi, i srećna sam”, kaže Magdalena Jovanović.

Korisnici CMZ su lica sa različitim psihičkim smetnjama, poremećajima, i dijagnozama. Radno-okupaciona terapija značajna je za njihov oporavak i pomaže u njihovom uključivanju u socijalnu sredinu.

“Često su takvi ljudi pasivni, nezainteresovani za okolinu, za rad, za druženje, pa im ova radno-okupaciona terapija predstavlja način da nadoknade te manjkavosti u životu”, objašnjava psihijatar, dr Sanja Milovanović.

Osim socijalnih veština, ovaj vid terapije podstiče i razvoj njihovih talenata, radnih navika, i osećaja vrednosti. Osmi mart nije jedina prilika da izlažu i po simboličnim cenama prodaju svoje proizvode, a sredstva koja se na taj način prikupe ulažu se i u nabavku materijala za rad na narednom kreativnim radionicama.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

SNS Vršac, održao koneferenciju za medije

Članica Gradskog odbora SNS i poverenica MO Bratsvo Jedinstvo, Tatjana Nikolić održala je danas u ...

Facebook