Vršac: Dižu nove zasade voća, grade najsavremeniju hladnjaču

Velike investicije firme “Celanova agro”, koja je vlasnik voćnjaka jabuka od 55 hektara

VRŠAČKA firma “Celanova agro”, u vlasništvu Milana Popovića, koja je na izlazu iz Vršca prema Beloj Crkvi u poslednje dve godine podigla čak 55 hektara zasada jabuka, i za ovu godinu ima velike planove – da u nastavku postojećeg voćnjaka podigne još 22 hektara i sagradi najsavremeniju hladnjaču. To će im omogućiti da 2020. izađu na strano tržište, što im je prevashodni cilj.

Do sada je posađeno blizu 300.000 mladih stabala sorti greni smit, zlatni delišes, red kap, gala i fudži, koje su uvezene iz Italije i Hrvatske. Ovih dana završena je njihova rezidba, a uporedo sa tim na najnovijim zasadima postavlja se protivgradna mreža i privode se kraju pripreme za sadnju dodatnih 110.000 mladica.

– Na parceli iza pruge postavljeni su svi stubovi i žice, a u završnoj fazi je dovođenje vode iz centralnog bunara, kako bismo mogli da postavimo zalivni sistem, koji postoji u celom voćnjaku. Očekujem da ćemo sa sadnjom krenuti za desetak dana – kaže,, Saša Vučković, menadžer operativnih poslova “Celanova agro”.

Samo zahvaljujući tome što sade dvogodišnje mladice, već lane su imali i prvi prinos od 300 tona. Ove godine očekuju da će rod biti četvorostruko veći. Zato i žure sa pribavljanjem svih dozvola za izgradnju hladnjače, kako bi već u avgustu tu mogli da lageruju svoje jabuke.

– Planiramo da u prvoj fazi hladnjača ima kapacitet 4.000 tona, što će zadovoljiti naše potrebe u naredne tri godine. U zavisnosti od povećanja prinosa, povećavaćemo i njen kapacitet – dodaje Vučković, uz najavu da bi kasnije mogli i uslužno da čuvaju jabuke, što bi mnogo značilo malim voćarima tog kraja.

Uveliko se postavlja zaštitna mreža

Hladnjača će se nalaziti usred ograđenog voćnjaka, koji se proteže na objedinjenoj parceli u dužini od tri kilometra, uz sam put Vršac – Bela Crkva. Ceo kompleks biće među najsavremenijim u Srbiji.

ZALIVANjE I PRIHRANA

ZALIVNI sistem voćnjaka u potpunosti je automatizovan. Centralni kompjuter kontroliše i dozira količinu i vreme zalivanja na svim parcelama. Služi i za prihranjivanje stabala, jer se kroz ovaj sistem dopremaju i svi mikroelementi koji nedostaju biljkama.

Izvor Novosti

 

 

x

Takođe pogledajte

SNS Vršac, održao koneferenciju za medije

Članica Gradskog odbora SNS i poverenica MO Bratsvo Jedinstvo, Tatjana Nikolić održala je danas u ...

Facebook