UNIVERZITET IZ ARADA PREDSTAVIO SE MATURANTIMA GIMNAZIJE

Period tokom drugog polugodišta, predstavnici univerziteta iz naše zemlje ali i inostranstva, koriste da obiđu srednje škole i upoznaju prvenstveno maturante sa svojom obrazovnom ponudom. U vršačkoj gimnaziji je tako juče održana prezentacija Univerziteta Aurel Vlaiku iz Arada.

Kako se u Gimnaziji Borislav Petrov Braca nastava odvija i na rumunskom jeziku, dobar deo đaka odlučuje da dalje školovanje nastavi u Rumuniji. Najčešće za studije biraju fakultete u Temišvaru, ali postoji interesovanje i za druge univerzitete. Prorektor odeljenja za akademsku transparentnost u radu i međunarodne odnose Univerziteta Aurel Vlaicu iz Arada, posetio je gimnaziju sa svojim saradnicima, kako bi gimnazijalce pozvao da studiraju u tom gradu.

“Naša namera i želja je da ih upoznamo sa mogućnostima koje imaju u zapadnom delu Rumunije, jer kao što znate, Rumuni mogu da koriste i različite beneficije, kao što su studiranje na budžetu, stipendije, gradski prevoz… Zato smatram da je veoma važno da ih upoznamo sa svim pogodnostima i našom ponudom, kako bi potencijalno postali studenti našeg univerziteta u Aradu.”, objašnjava prorektor Teodor Čilan.

Oni koji budu zainteresovani da tamo studiraju, imaće pomoć i od Fondacije Protopop Traian Oprea.

“Prošle godine je njih deset otišlo u Arad, troje na fakultet a ostali su upisali master studije, i mi pomažemo u prikupljanju dokumentacije, neophodnih informacija, i svega ostalog”, kaže prof.Sorin Janeš, ujedno i potpredsednik Fondacije.

“Inače sa ovim univerzitetom imamo dugogodišnju saradnju, i naši učenici u poslednjih, recimo, sedam-osam godina, odlaze kod njih na međunarodna takmičenja iz matematike, gde ostvaruju zapažene rezultate”, dodaje direktorka gimnazije Tamara Pešić

Slične prezentacije imali su ili će ih imati i drugi univerzitetski centri, iz Rumunije ali Ii naše zemlje, a ovakvi susreti dobar su način da se srednjoškolci upoznaju sa svim opcijama, kako bi potom za sebe odabrali najbolju.

Izvor Tvbanat

 

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook