Održan Festival narodnih običaja i Marcišora PROLEĆE MOŽE DA POČNE u Vladimirovcu

 Prvi deo festivala bio je posvećen izložbi Marcišora, a u drugom delu programa priređena je prezentacija narodnih nošnji

Svake godine 1. marta, Rumuni proslavljaju dan posvećen Marcišoru – simbolu buđenja prirode nakon duge zime i ponovnog dolaska proleća, pa je tako bilo i ove 2019. godine u Vladimirovcu, gde je održan tradicionalni „Festival narodnih običaja i Marcišora“. Marcišor je maleni broš kojeg karakteriše crveno-bela vrpca, predstavljajući borbu između dobra i zla, zime i proleća. Broš se nosi na grudima, i veruje se da onima koji ga nose donosi sreću, ljubav, zdravlje i blagostanje.

Prvi deo festivala bio je posvećen izložbi Marcišora, a u drugom delu programa priređena je prezentacija narodnih nošnji.

Program su otvorili generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu, potpredsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji Daniel Magdu i pomoćnik predsednika Opštine Alibunar Oliver Filipović.

Učenici osnovnih škola iz Vladimirovca, Vršca, Uzdina, Alibunara, Nikolinaca, Banatskog Karlovca, Kuštilja, Ečke, Lokava i Banatskog Novog Sela, uz mentorstvo učitelja i nastavnika, prezentovali su  prisutnima narodne nošnje iz ravničarskog dela Banata, ali i iz drugih krajeva u regionu, gde žive Srbi i Rumuni. Šarenilom mnogobrojnih nošnji i marcišora, proleće je najavljeno na najbolji način.

Organizator i domaćin događaja bila je OŠ „Prvi maj“ iz Vladimirovca, na čelu sa direktorom škole Petrom Glandom, a podrška događaju stigla je i od Opštine Alibunar, Nacionalnog saveta rumunske manjine u Srbiji, Centra za kulturu opštine Alibunar, KUD-a „Armonia“ iz Vladimirovca, Udruženje žena „Vredne ruke Banata“ Vladimirovac, časopis „Familia“ iz Vladimirovca, kao i drugih, brojnih sponzora koji su svojim učešćem omogućili realizaciju manifestacije.

Prvi vesnici proleća – Marcišori prikačeni su uz revere, uslovi za dolazak sunčanih dana i dobrog raspoloženja su ispunjeni, te spremno i sa osmehom na licu, možemo da dočekamo najlepše godišnje doba, koje samo što nije stiglo.

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook