U vršačkim školama spremni za obuku iz odbrane i civilne zaštite

Na osnovu odluke Miniustarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, maturanti srednjih škola će od ovog polugodišta imati i časove odbrane i civilne zaštite. Nastava će biti fakultativna i držaće je razredne starešine ili gosti iz Ministarstva odbrane, na čiju inicijativu je ova novina i uvedena. U vršačkim školama spremni su za realizaciju planiranog programa.

Kako funkcioniše sistem odbrane, šta je civilna zaštita i kako treba reagovati u slučaju prirodnih katastrofa i nepogoda – teme su sa kojima će u ovom polugodištu biti upoznati maturanti srednjih škola.

Programom je predviđena samo teorijska obuka, tokom barem dva časa, uz preporuku da se jedan održi i u komandama, jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

Da bi se pripremili za ove časove, odeljenske starešine u Vršcu prošle su kratku obuku i prezentaciju koja je na nivou grada organizovana u saradnji sa ministarstvom odbrane, od kojeg su dobili i materijale za nastavu.

Ovim programom, nastava iz oblasti bezbednosti vraća se u srednje škole posle 27 godina, i obradiće ukratko teme koje mladi ljudi na pragu zrelosti treba da poznaju bolje nego što je to sada slučaj.

Izvor RTV

 

 

x

Takođe pogledajte

MINISTAR NEDIMOVIĆ U PAVLIŠU

Nastavljajući aktivnosti obilaska poljoprivrednika u zemlji, u cilju upoznavanja sa realnom situacijom i problemima proizvođača, ...

Facebook