Vršac, MUKE SA ODŠTETOM: Nije znao da fali podatak

Zašto je paor iz Vlajkovca uskraćen za pravo na odštetu usled poplava 2014. godine. Trebalo je da mi ukažu na nepotpunu dokumentaciju.

MLADI poljoprivrednik Ivan Šušnjar iz sela Vlajkovca, kod Vršca, već dve godine pokušava da ostvari pravo na nadoknadu štete, koja mu je pričinjena na usevima usled poplava jula 2014. godine. Komisija za procenu štete odbila je njegovu prijavu kao nepotpunu, ali je on za to saznao tek dve i po godine kasnije, kada su namenska sredstva već bila raspodeljena oštećenim paorima. Od tada obija pragove raznih ustanova, tražeći pravdu.

Šušnjaru je tog leta 2014. stradalo 40 hektara oranica. To je i naveo u prijavi štete, ali nije napisao o kojim kulturama je reč i na kojim se lokacijama njive nalaze, zbog čega ga je komisija, kako mu je obrazloženo, automatski precrtala sa spiska poljoprivrednika kojima treba da se nadoknadi šteta.

– To ne može da bude razlog da ja ne dobijem odštetu, a da svi ljudi koji obrađuju zemlju oko mojih oranica budu obeštećeni – revoltirano priča Šušnjar za “Novosti”. – Ako je moja prijava bila nepotpuna, valjda je neko iz komisije trebalo da mi ukaže na to i da traži dopunu podataka. Nisam bio obavešten ni kada su izlazili na teren da procenjuju štetu, iako sam u prijavi ostavio svoj broj telefona.

Više od dve godine, kaže, nije znao da li se po ovom pitanju išta radi, sve dok marta 2017. u medijima nije pročitao spisak obeštećenih. Tada je bezuspešno pisao žalbe komisiji, lokalnoj samoupravi i Ministarstvu državne uprave. Zato je sada pomoć potražio i od zaštitnika građana, koji je na osnovu njegove prijave pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada Gradske uprave u ovom slučaju.

– Kao vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, uredno plaćam sve poreze, pa i onaj za odvodnjavanje. Zato smatram da s pravom tražim da budem obeštećen, mada je moja borba sada više stvar principa i zadovoljenja pravde – dodaje ovaj Vlajkovčanin, koji se bavi samo poljoprivredom.

On, međutim, nije jedini koji je ostao bez nadoknade štete zbog nepotpune dokumentacije. Kako nezvanično saznajemo, ima ih još desetak, dok je odštetu dobilo 85 paora. Država je za te namene Gradu tada dodelila 2,2 miliona dinara.

UPUTSTVA

NAŠ sagovornik ističe da u prijavi štete nije pisalo šta sve treba da se navede, niti je za to dobio usmeno uputstvo. Upisao je broj svog poljoprivrednog gazdinstva, pa je komisija, kaže, i na taj način mogla da se informiše o svim parcelama koje obrađuje.

 

BEZ ODGOVORA NADLEŽNIH IZ GRADA

U LOKALNOJ samoupravi nisu želeli da nam daju izjavu ovim povodom, jer je “slučaj još u postupku”. Došli smo samo do izjave Komisije za procenu štete iz 2017. godine, u kojoj se kaže da “Ivan Šušnjar nije imao urednu i potpunu prijavu, te iz tog razloga komisija nije imala obavezu da izvrši procenu štete u 2014. godini, jer nije imala potrebne parametre”.

Izvor Novosti

 

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook