Vršac, Projekcija filma “Pukovnik Redl”

  • Datum: Ponedeljak, 04 Mart 2019
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa

U ponedeljak, 4. marta od 19h, u sali bioskopa Kulturnog centra Vršac, biće prikazan film „Pukovnik Redl“.

Film se prikazuje u okviru trilogije Klausa Marie Brandauera. Ulaz je slobodan.

Režiser István Szabó je za film osvojio nagradu žirija u Kanu 1985. i bio je nominovan za Zlatnu palmu, za Oskara za najbolji film na stranom jeziku u kojoj je kategoriji osvojio BAFTA-u 1986. godine.

sinopsis:

Uoči prvog svetskog rata, sve je bilo jasno-Austrougarska i njeni saveznici, Turska i Nemačka, zaostajući u kolonijalnom smislu za Engleskom ili Francuskom, odnosno pritisnute veličinom carske Rusije sa istoka, morale su da izazovu jedan krupan sukob i preraspodele resurse. Samo, Habzburška monarhija je imala još jedan razlog: ponovno ujedinjenje nacije oko carske krune. Alfred Redl, mladić iz Galicije (sada deo Ukrajine), multinacionalnog porekla, pokazuje vanrednu darovitost i stoga biva poslat u carsku akademiju da uči za oficira. Majka ga ispraća samo sa jednom pričom: „Tvoj deda je verovao u Monarhiju i spasio ga je car. Dobro ga služi.“ Ove reči bivaju urezane u njegovoj svesti za ceo život. Na akademiji postaje blizak sa mađarskim grofom Kubinjijem, zatim i s njegovom sestrom i, opčinjen njima, po svaku cenu želi da se izdigne iznad svog porekla i stekne navike i manire aristokrate, pri tom verujući da će mu uniforma koju nosi pomoći u tome. No, da li uniforma predstavlja ceo život, ili život ima i svoje stranputice? Pogotovo za nekog, ko shvati da ima i svoje tajne, koje bi ga mogle uništiti…

režija: István Szabó

scenario: István Szabó, Peter Dobai

uloge: Klaus Maria Brandauer, Hans Christian Blech, Armin Mueller-Stahl, Gudrun Landgrebe, Jan Niklas, László Mensáros, András Bálint, László Gálffi, Dorottya Udvaros, Károly Eperjes, Róbert Rátonyi, Gábor Svidrony.

 

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook