“PANČEVO – GRAD SUSRETA” I U VRŠCU

Reč je o međunarodnom književnom festivalu koji se svakog godišnjeg doba održava na drugom mestu. Prvi je letos održan u gradu Sveti Ivan Zelina nadomak Zagreba, jesenas je ista manifestacija održana u Sarajevu, a ove zime, za Grad susreta pisaca iz naše regije odabrano je Pančevo. Zahvaljujući jednom od idejnih tvoraca festivala, deo programa održan je i u Vršcu.
„Meni je želja da Vršac i Pančevo imaju tesnu saradnju, pre svega na kulturnom planu; gradovi smo u Južnom Banatu, povezuje nas mnogo toga lepog, imamo srodne institucije, praktično, i razmena programa ovakvog tipa je nešto što je meni prirodno. I ja mislim da su ovakvi programi i ovakva saradnja nešto što nam je preko potrebno“, navodi Nemanja Rotar, književnik iz Pančeva.

Program je ponovo okupio brojne autore i predstavio njihovu umetnost, doprinoseći tako dijalogu i razumevanju, i širenju prisutnosti različitih književnih praksi i poetika. Svoje pesme ili odlomke iz proznih dela predstavili su pisci i pesnici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, i podsetili da, iako ne živimo više u jednoj zajedničkoj zemlji, i dalje pripadamo nedeljivom kulturnom prostoru:

„To je još jedan povod i još jedan način da se prisetimo kakva je to bila zemlja, ali i da nam možda svima dođe u pamet koliko smo svi zapravo u srodstvu, srodstvu u jeziku, srodstvu kroz poeziju, kroz umetnost“, poruluje direktor Gradske biblioteke Pančevo Dejan Bosnić.

Festival će se na proleće, u maju preseliti na par dana u Sloveniju, u Portorož, a ideja organizatora je da se i ostale zemlje regiona i njihovi autori uključe:

„Prirodna je stvar da književnost i kultura ne mogu biti izolirani, unatoč bilo kakvim dnevno-političkim prilikama. Dakle, mi smo ti stupovi društva, u svim tim zemljama, koji žele da sarađuju i da se druže, i da postave situaciju u normalu, kako i treba da bude“, zaključuje Marijan Grakalić, književnih iz Zagreba, takođe jedan od idejnih tvoraca festivala.

Otvorenost sredine i entuzijazam autora kroz ovu manifestaciju čine bogatijim celokupni kulturni život regiona, pa je za očekivati da će ovakvi nastupi i druženja pisaca u narednom periodu biti još brojniji i posećeniji.

 

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook