„GLOSARIJUM (NE)PRIMETNIH SLIKA“ VERICE PREDE PREVERE

U velikoj sali Gradskog muzeja Konkordija, predstavljena je pesnička knjiga „Glosarijum (ne)primetnih slika” Verice Prede PreVere. Zbirku je objavila izdavačka kuća Mali Nemo” iz Pančeva, a predstavljena je kroz svojevrstan performans, kako su ljubitelji pisane reči od autorke već navikli.

„Glosarijum (ne)primetnih slika” prva je autorska knjiga Verice Prede PreVere, u čijem predstavljanju su joj pomogli književnik Nemanja Dragaš, recenzentkinja Nikolina Nina Babić i pijanista Ivan Jovanović. Bio je ovo performans za sva čula, u kojem su uživali i publika, i učesnici, i autorka.

„Osećam se sjajno, zato što svaki pesnik i želi da promoviše sopstvenu knjigu, sopstvenu zbirku stihova, i svoje utiske, kao što ću ja to večeras uraditi. Ova zbirka i jeste zbirka utisaka otisnutih u papir“, kaže Verica Preda PreVera.

Kako je istakao urednik knjige, ona je „i formalno, i sadržinski – jedno malo poetsko bogatstvo“. U, za čitanje jednostavnim, ali analitički vrlo složenim pesmama vršačke autorke, prepoznaju se najtananije emocije koje nas vezuju za jednu sredinu i ljude, kulturu i jezik, ali i simboli ljubavi ali i straha.

„Knjiga je zanmimljiva za čitanje, nezavisno od toga da li je neko stručnjak za poeziju ili nije, da li je naročito voli ili ne, zato što otkriva one tanane niti koje povezuju ljude, i što otkriva ona tanana osećanja u ljudima, a određuju i sudbinu tih konkretnih ljudi, i onih sa kojima su povezani“ navodi dr Milan Orlić, urednik IK „Mali Nemo“ iz Pančeva.

Veričine pesme drugačije su i po strukturi, i sadrže više kolona koje su u međusobnom dijalogu: primetnog i neprimetnog, zaboravljenog i novostečenog, onoga što dolazi iz prošlosti i živi aktivno u sadašnjosti, dijalogu onoga ko govori sa samim sobom i sa okruženjem, i dijalogu samih aktera poetskog izraza:

„Verica u stvari ume ono što nije prisutno kod većin edrugih pesnika i kod percepcije običnog posmatrača, a to je da posmatra stvari ne samo crno-belo. Ona ima osećaj za to neko razmeđe, za granične oblasti, za fina nijansiranja i osenčenja, i to je njeno umeće, pre svega“, objašnjava književnik dr Viktor Radun.

Veričin „Glosarijum“, iako se tako zove, nije običan rečnik, rečnik opšte namene, već bi se mogao opisati kao rečnik neobičnosti, posebnih stvari, namenjen sladokuscima. Knjiga predstavlja pravo osveženje u savremenoj literaturi, i svakako je nešto što bi se trebalo naći u rukama ljubitelja pisane reči.

 

x

Takođe pogledajte

„Hand made quartet“ – izložba unikatnih radova četiri autorke

Datum: Sreda, 18 Septembar 2019 Vreme: 19:00 Mesto: Dom vojske U sredu 18. septembra u ...

Facebook