Vršac, bivša zelena pijaca postaje IT centar

Plan vrščana da staru mlečnu pijacu prilagode IT sektoru. Očekuju da novac dobiju na najavljenom konkursu države

VRŠAČKA onlajn zajednica, koja postoji pet godina, planira da u objektu stare mlečne pijace u Vršcu otvori regionalni Start-ap hab centar, koji će okupljati IT firme i stručnjake iz tog grada i okolnih opština Plandište, Bela Crkva i Alibunar. Očekuju da će novac za to dobiti na konkursu, koji tek treba da raspiše Kancelarija ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Ovaj projekat važan je za IT sektor u tom regionu, jer će frilenserima, kojih je samo u Vršcu između 200 i 300, obezbediti najsavremeniji prostor za rad, a kroz obuke omogućiti im da unaprede znanja i prošire poslove. Zato zajedno sa lokalnom samoupravom, koja im je obezbedila prostor i finansira izradu projektne dokumentacije, uveliko pripremaju neophodnu papirologiju, kako ove godine ne bi propustili najavljeni konkurs.

Već smo uradili idejno rešenje, a u toku je izrada projekta rekonstrukcije pijačnog prostora sa više od 300 kvm. Biće to jedan od boljih habova u Srbiji, u kom ćemo, osim standardnih poslova, pokušati da dodatno razvijemo i “virtuelnu realnost”.

Osnovna ideja je da vršački Start-ap hab centar postane radno okruženje, u kom će se razvijati nove IT firme i nastajati novi timovi, uz podršku već postojećih firmi, koje će takođe tu imati svoj radni prostor.

Uz to, više puta nedeljno ćemo organizovati i razne obuke i predavanja, koji će okupljati i do stotinu ljudi, što nije zanemarljiv broj. Već se pokazalo da vlada veliko interesovanje za ono što radimo.

Naime, vršačka onlajn zajednica je pre dve godine otvorila Start-it centar, u kom su organizovani dobro posećeni kursevi i predavanja. I on će biti preseljen u objekat stare mlečne pijace.

OŽIVLjAVAJU STARE FABRIKE

PROSTOR stare mlečne pijace, koji je napušten i zapušten otkako je pijaca preseljena u novi objekat “Agriko”, ponovo će oživeti zahvaljujući Start-ap hab centru. Vrščani, u stvari, prate svetske trendove, jer je suština ovakvih centara da budu oformljeni u starim objektima u blizini centra grada.

Izvor Novosti

 

 

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook