Vršac, Stanimirović: Doći će bolje vreme za vojvođanski šah

Od kako je stupio na dužnost predsednika Šahovskog saveza Vojvodine (15. novembra 2017. godine) međunarodni šahovski sudija Zoran Stanimirović (49) neprestano se trudi da vojvođanskom šahu vrati stari sjaj.

Protekle godine, ŠSV je proslavio 70 godina postojanja i tim povodom Stanimirović priča šta je do sada urađeno za vreme njegovog mandata i kakvi su planovi za budućnost.

S kakvim izazovima ste se do sada susreli kao predsednik ŠSV?

– Najveći izazov je bio postaviti odnose između Saveza na zdrave osnove. Sa Šahovskim savezom Novog Sada to smo u potpunosti uspeli, za vrlo kratko vreme, ali na žalost sa Šahovskim savezom Srbije to ide mnogo teže. Izazov predstavljaju i tekući finansijki problem koje do sada uspešno rešavamo, a imamo naznake da će doći i bolje vreme za vojvođanski šah – rekao je Stanimirović.

Na kojim poljima je ostvaren najveći napredak od kada ste vi na čelu ŠSV?

– Najveći napredak smatram da smo ostvarili pokretanjem Juniorske lige ŠSV, koja je u prošloj godini bila eksperimentalnog karaktera, ali već od ove godine pokušaćemo da je sprovedemo u monogo ozbiljnijem formatu.

Posebno treba istaći dobru saradnju koju ŠSV ima sa Šahovskim savezom Novog Sada. Kako je došlo do toga?

– Na moju inicijativu, a po obećanju iz mog programa rada kao predsednika ŠSV, odmah nakon preuzimanja funkcije stupio sam u kontakt sa predstavnicima ŠSNS. Na moje veliko zadovoljstvo, u istim tim momentima na dužnost predsednika ŠSNS stupio je gospodin Dane Basta, a na našem prvom sastanku odmah se videla obostrana želja za saradnjom. Zajednički jezik brzo je uspostavljen i za proteklih godinu dana udruženim snagama organizovali smo nekoliko značajnih takmičenja, ne samo iz kalendara ŠS Vojvodine, već i ŠS Srbije. Tu se naši planovi i ambicije ne završavaju, jer nam je u planu da u Novi Sad uskoro dovedemo i šahovsko takmičenje evropskog karaktera.

Kakva je situacija u Šahovskom savezu Srbije? Da li ŠSV učestvuje u radu krovnog saveza?

– Naravno da ŠSV redovno učestvuju u radu nacionalnog Saveza, jer je on ipak naša kuća, ali i dalje imamo velikih problema da sprovedemo svoje ideje, jer sve inovacije i konstruktivni planovi nailaze na zid glasova Upravnog odbora ŠŠ, koji je sastavljen po teritorijalnom principu te su, na žalost, interne želje pojedinaca iznad opštih interesa.

Kako je obeležen veliki jubilej – 70 godina postojanja ŠSV?

– Povodom ovog vrednog jubileja organizovali smo krajem prošle godine proširenu Svečanu Skupštinu ŠSV na kojoj smo iskazali zahvalnost svim šahovskim radnicima iz Vojvodine koji su doprineli razvoju šaha. Dodeli smo više od 20 plaketa najzaslužnijim članovima naše organizacije, kao i 50-ak zahvalnica najistaknutijim organizatorima šahovskih događanja u Vojvodini.

Ove godine biće održano i jubilarno 10. Međunarodno prvenstvo Vojvodine. Kako se ŠSV sprema za ovaj događaj?

– Međunarodno otvoreno prvenstvo Vojvodine ima dugu desetogodišnju tradiciju i iz godine u godinu interesovanje za ovo takmičenje je sve veće. S obzirom na to da je od 12. do 19. jula 2019. godine na redu 10. jubilarno takmičenje, planiramo da iskoristimo sve organizacione resurse koje imamo i napravimo najbolje prvenstvo do sada, sa rekordnim brojem učesnika. Sa ponosom napominjemo da su svi prethodni turniri protekli bez i najmanjeg incidenta, a veliki broj učesnika, pogotovo iz stranih federacija, ističe kako se svake godine sa zadovoljstvom vraća u Novi Sad. Takođe, pokušaćemo da u sklopu ovog prvenstva organizujemo i sudijski i trenerski međunarodni seminar sa dobijanjem FIDE licenci.

Možemo li zvanično najaviti da će se, posle mnogo vremena, ove godine Prvenstvo Vojvodine za žene i Omladinsko prvenstvo Vojvodine igrati kao zasebni turniri?

– Ponosno mogu da istaknem da je ovo deo mog predsedničkog programa, koji već u začetku mandata sprovodim u delo. Cilj ovih takmičenja je razvijanje ženskiog i omladinskog šaha u Vojvodini i poboljšanje uslova za igru, kako kod žena, tako i kod omladinaca i omladinki. Takmičenja ćemo organizovati od 9. do 12. jula 2019. godine u Novom Sadu, u otvorenom međunarodnom karakteru, kako bismo našim talentovanim šahistima i šahistkinjama obezbedili što veći broj kvalitetnih partija.

Na kraju, kakvi su vaši planovi kao prvog čoveka ŠSV? Da li će naš savez u skorijoj budućnosti organizovati i neki događaj iz evropskog kalendara takmičenja?

– ŠSV je odmah po mom imenovanju na mesto predsednika aplicirao za neka značajna evropska takmičenja. Krajem marta ove godine, na kongresu Evropske šahovske unije u Skoplju, donosi se odluka o organizaciji ovih manifestacija. Iskreno se nadam da smo napravili dobre projekte koji će dovesti ova takmičenja u Novi Sad, na radost svih ljubitelja šaha u Vojvodini – istakao je Stanimirović.

Novinarka Iva Uzelac (naša Vrščanka, međunarodni šahovski sudija u Novom Sadu)

Izvor Dnevnik

 

 

x

Takođe pogledajte

“TRADICIJA I EKSPERIMENT” U KULTURNOM CENTRU VRŠAC

Juče je u galeriji Kulturnog centra Vršac otvorena izložba „Tradicija i eksperiment“, studenata završnih godina ...

Facebook