Vršac uređuje potok Mesić

U julu 2018. godine počeli su radovi na uređenju korita potoka Mesić i to za 2,6 km od ukupno 7 km, a za taj posao Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Vršcu sredstva u iznosu od 3 miliona evra. Do kraja godine biće završena 1 i 2 faza radova što obuhvata uređenje dela korita počev od Vršačkog kanala, pored Vršačkog jezera do Male Crkve odnosno do AMSS.

Realizacijom projekta uređenja potoka Mesić Grad Vršac rešava dva velika problema, odbranu od poplava, pošto je ovaj neuređeni potok često plavio prilikom obilnih padavina, ali i ekološki problem, obzirom da su godinama unazad u koritu potoka nesavesni građani stvarali divlje deponije. Ovim projektom predviđeno je kompletno izmuljavanje korita i čišćenje nagomilanog otpada i smeća.

“Potrebno je da se kompletno sva vegetacija i mulj ukloni, da se obrade obale i nanese odgovarajući tampon i onda se vrši betoniranje korita. Projektom je predviđeno betonitranje korita, pošto je neophodno da se uradi takvo korito koje će omgućiti brzinu protoka vode i sprečiti izlivanje”, kaže Miloš Vasić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Projektom je predviđeno,na mestima gde je to moguće izvesti, i uređenje priobalja, koje će krasiti parkovske površine i šetališta.

“Na prvoj i drugoj deonici,nalazi se i 11 mostova, a godinama unazan usled obilnih padavina njihovi temelji postali su ugroženi. Kada se bude sređivao deo Mesića na kome se oni nalaze, biće potpuno sanirani i rekostruisani” dodaje Vasić.

Radovi napreduju ali će potrajati, obzirom da su veoma kompleksni, a završetak prve i druge faze radova najavljen je do kraja novembra 2019. godine. Gradska uprava radi na izradi idejnog projekta 3 i 4 faze, nakon čega će konkurisati za dodelu sredstava kako bi se predviđeni radovi realizovali do kraja.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook