I U VRŠCU USPEŠNO IMPLEMENTIRAN PROGRAM E-BEBA

Zahvaljujući projektu “Bebo, dobro došla na svet”, bez obzira na to gde im je prebivalište, roditelji, mogu iz svakog porodilišta u Srbiji da upišu dete u matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište i zdravstveno osiguranje, podnesu zahtev za dobijanje zdravstvene kartice, kao i da podnesu zahtev za roditeljski dodatak.

U vršačkom porodilištu elektronska prijava beba vrši se uspešno od decembra 2016 godine, a od prošle godine se elektronski podnose i zahtevi za roditeljski dodatak. Tokom 2018., u Vršcu je obavljeno 582 porođaja, i skoro sve bebe prijavljene su elektronski.

„Veoma često se roditelji odlučuju za ovo jer im je jednostavnije i mnogo lakše. Sve im stiže na kućnu adresu – izvod, državljanstvo, potvrda za roditeljski dodatak i zdravstvena knjižica, a pre toga su obavešteni putem sms poruke o svemu tome“, objašnjava glavna babica vršakog porodilišta, Dragana Valentić.

Da bi na ovaj način ostvarili svoja prava, potrebno je samo da oba roditelja imaju važeće lične karte i da su oboje prisutni prilikom prijave u porodilištu, a za roditeljski dodatak – da je majka državljanka Srbije. Za ovaj posao trenutno su u Vršcu licencirane samo dve babice, ali se još par njih prijavilo za obuku. Spremne su, kažu, i za proširenje usluga, kada ih bude:

„Na početku, iskrena da budem, mislila sam da je to komplikovano, da ja to neću moći. Međutim, sve je vrlo jednostavno, i spremni smo za dalje usluge koje možemo da pružimo roditeljima“, dodaje babica Danijela Opačić.

Ranijih godina, roditelji su, da bi prijavili svoju bebu, morali da obilaze šaltere opština, policijskih stanica, filijala RFZO, i za sve te poslove bi utrošili i po nekoliko sati čekajući na različitim šalterima. Danas se cela procedura završava u porodilištu za manje od 15 minuta.

„Gledaćemo dalje kako da upotpunimo dodatno funkcionalnost ovog sistema, ali u ovom trenutku je važno da mi roditeljima šrtedimo više od sedam sati čekanja po različitim šalterima, i da oni to vreme mogu da ne posvećuju birokratiji, administraciji, nego da ga posvete svom detetu“, istakla je predsednica Vlade RS Ana Brnabić prilikom nedavne prezentacije povodom završetka druge faze projekta „Bebo dobodošla na svet“.

„Verujem da će naši građani ne samo biti zadovoljni, već da će usluga koju ćemo raditi biti u mogućnosti da pruži sve ono što se očekuje od Vlade i od Republike Srbije, a to je da bude odgovorna prema građanima, i da do svojih prava dođu bez ikakvih administrativnih, papiroloških, problema sa pečatom, I drugih problema koje su imali u prošlosti“, dodao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ koji sve ovo omogućava, jedinstven je i ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije.

Izvor Tvbanat

 

 

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook