Odigrano drugo kolo prvog kruga prvenstva Grada Vršca i šah kluba „Bora Kostić” Vršac za 2019. godinu u šahu

U drugom kolu prvog kruga (turnir se igra dvokružno) postignuti su sledeći rezultati:

  1. mk Uzelac Čeda – mk Jovanović Slavko        = 1:0
  2. mk Petrović Lazar – fm Staka Ivković           = 1:0
  3. mk Rankov Pera – mk Mitrovanov Đorđe  = 0,5:0,5
  4. mk Vojna Pau – mk Zorić Savo                      = 0,5:0,5
  5. mk Đorđev Bojan – mk Zorić Steva              = 0,5:0,5

Partije su bile uzbudljive a jedini salonski remi sklopljen je u partiji mk Vojna Pau i mk Zorić Save. Partije mk Rankov – mk Mitrovanov i  mk Đorđev – mk Zorić Steva su završene remijem nakon izuzetno velikog broja poteza i iscrpenih krajnjih mogućnosti uz veliku borbu.

mk Rankov je rano krenuo agresivnim otvaranjem pokretanjem četiri svoja centralna pešaka na četvrti red. mk Mitrovanov se za izjednačenje borio tako što je dao svog pešaka na polju e5 ali tako da beli ima na toj  liniji udvojeno pešačko ostrvo jer na d i f linijama nije imao svojih pešaka. mk Rankov je zadržao tog pešaka više do duboke završnice ali ni  u jednom trenutku nije imao više od jednakosti. Na kraju se dugo igralo i pokušavalo sa obe strane u završnici istobojnih lovaca a partija je završena kada je ana tabli pored lovaca belom ostao samo jedan pešak i zbog nedovoljno materijala za igru na pobedu igrači su se sporazumeli na remi.

mk Đorđev je belim figurama pre partije važio za favorita protiv Zorić Steve koji je jedini igrač na turniru bez šahovske titule ili rejtinga. Ali  Zorić Steva je i u ovoj partiji kao i u prvom kolu pokazao da je veoma raposložen za igru i da raspolaže šahovskim talentom i snagom da se ravnopravno bori sa takmičarima na ovom turniru. Iz komplikovane igre u otvaranju sa obostranim šansama prešlo se na kraju u završnicu sa po dva pešaka gde je Đorđev imao još i lovca a Zorić Steva skakača. Iscrpene su sve mogućnosti i sklopljen je remi.

Partija mk Petrović Laza – fm Staka Ivković je završena pobedom mk Petrovića posle veoma uzbudljive i neizvesne borbe. Po završeno otvaranju u središnjici crna  – fm Staka Ivković je uspela da učvrsti svog skakača na polju d4 koji je dominirao pozicijom i nije ga bilo moguće oterati sa tog polja jer je beli u otvaranju pomerio  svoje c i e pešake na četvrti red. Blaga prednost koju je imala bila je dovoljna za jednakost ali je u jednom trenutku pogrešila i dozvolila mk Petroviću da uzme svojom damom njenog a pešaka. Ispostavilo se da je tako deplasirao svoju damu i da ona ima i sa pešakom manje dobre izglede. U jednom trenutku belil je bio prisiljen da spašavajući svoju damu od napada topa crnog ponudi izmenu koja će mu pokvariti pešačku strukturu na daminom krilu. Staka je uzela damu i oslabila pešake ali je propustila najjači nastak Ta5 kojim bi ih “pokupila” svojim topom već je odigrala potez Sb3 nakon čega se našla u problemima i kako je vremena bilo manje na šahovskom časovniku tako je i njena odbrana slabila pa je na kraju morala da se preda. NJna igra je daleko iznad osvojenih poena do sada ali se nadamo da će se to ubrzo promeniti.

U partiji mk Uzelac – mk Jovanović u komplikovanoj poziciji Siocilijanske odbrane laviralo se figurama sve dok mk Jovanović nije napravio previd sa velikim materijalnim gubicima posle kog nije više mogao da nastavi  partiju i obustavio je dalji otpor.

Trenutno je poredak na tabeli sledeći:

1-4. mk Mitrovanov Đorđe, Zorić Steva, mk Uzelac čeda, mk Vojna Pau sa po 1,5 poena

5-8.mk Zorić Savo, mk Rankov Pera, mk Đorđev Bojan, mk Petrović Lazar sa po 1 poenom

9-10. fm Staka Ivković i mk Jovanovič Slavko  bez poena.

Parovi sledećeg  – trećeg kola prvog kruga – su sledeći:

  1. mk Mitrovanov Đorđe – mk Đorđev Bojan
  2. fm Ivković Staka – mk Rankov Pera
  3. mk Zorić Sava – mk Petrović Laza
  4. mk Jovanović Slavko – mk Vojna Pau
  5. Zorić Steva – mk Uzelac Čeda

Ovo kolo je na programu u sredu 13.02.2019. godine.

 

 

x

Takođe pogledajte

Šahovski turnir u Ritiševu

Već u nedelju, 11.08.2019. šahovske ekipe su se ponovo okupile i takmičile u Ritiševu gde ...

Facebook